Jaguar XF penkkien vaihto

Keskustelu teknisistä kysymyksistä.
JNi
Viestit: 574
Liittynyt: To Touko 26, 2011 9:03 am
Paikkakunta: Jyväskylä

Jaguar XF penkkien vaihto

ViestiKirjoittaja JNi » Su Huhti 26, 2015 10:54 pm

Hankin XF:ään toiset penkit, ja kauppias Englannista kyselee jos haluaisin lisää samanlaisia. No, enpä tarvitse mutta kirjoitan tähän omat hyvät kokemukseni.

XF:n vakioistuimet eivät XJD:n jälkeen osoittautuneet kovin hyviksi, joten aloin katselemaan vaihtoehtoja. Brittien eBayn kautta päädyin yhteyksiin Warrenin kanssa Eurojagissa (warren@eurojag.com), ja jonkun viikon kuluttua sopivat etupenkit löytyivät ja saapuivat kotipihalle. Kaksi vuotta vanhat, täysillä 16-suuntaisilla säädöillä ja lämmitys/jäähdytyspuhalluksella. Hintaa tuli yhteensä luokkaa 600 EUR. On osoittautunut erinomaiseksi hankinnaksi, auton käyttötuntuma siirtyi kerralla toiseen luokkaan.

Siinä samalla tuli perehdyttyä penkkien erilaisiin rakenteisiin ja kytkentöihin. Ennen faceliftiä 16-suuntaisia penkkejä on kytkentäkaavioiden mukaan vain kuljettajille, sekä LHD että RHD. Faceliftin jälkeen niitä on myös matkustajille ja ovat kytkennältään muuten samat kuin kuljettajan penkit, paitsi seat module on toinen. Moottoreiden yhteydessä on kaikissa uudemmissa 16-suuntaisissa penkeissä potentiometrit mitkä ovat tarpeen muistitoiminnon kanssa.

Olin valmistautunut vaihtamaan penkkien johtosarjat ja seat modulet ristiin, mutta penkit olivatkin LHD-autosta. Jäljelle jäi sitten tehdä johdotuksen muutokset, kun auto on vanhempaa mallia ja penkit uudempaa.

Auton ja penkin välissä on kolme liitintä. Niistä 22-napainen käy melkein sellaisenaan, turvavyön signaali piti vaihtaa eri liittimeen molemmissa. Jos penkissä on lämmitys/jäähdytys, niin sitten tuleekin paljon lisäjohdotusta ja erillisen ohjausyksikön hankinta. Toisin kuin vanhemmissa Jaguareissa XF:ssä ei ole johdotus kuin ko. version laitteille.

Lisäksi uudemmassa matkustajan penkissä ei ole erillistä penkin paikan anturia, vaan se piti irroittaa vanhasta penkistä ja kytkeä 22-napaiseen liittimeen. Sillä sammui airbag-merkkivalo.

Turvatyynyjen ja turvavyön kiristimien liitin oli muuttunut, vaihdoin liittimet katkaisemalla kaapelit, juottamalla ja kutistesukalla suojaamalla. Tässä kohtaa on syytä olla varovainen - sopiva virtapiikki kaapeleihin laukaisee tyynyt tai kiristimet!

Virtaliitin oli muuttunyt leveämmäksi, mutta pinnit olivat siirrettävissä liitinrungosta toiseen. Näissä liittimissä vapautetaan ja vedetään sisempi pohja kokonaan ulos pinnien ympäriltä, ja hyvin kapealla ruuvimeisselillä voi pinnin kärjen vierestä painaa lukkokielekettä ja vetää johto ja pinni ulos liittimestä.

Uudemman mallisessa matkustajan penkissä on oma seat module, mikä on tarkoitus liittää CANBUS-väylään. Ilman sitä penkkien säädöt toimivat vain lyhyen nykäyksen kerrallaan. Vedin matkustajan jalkatilan Junction box central:sta CANBUS-johdot penkille, ja alkoivat hetken päästä liikkumaan niin kuin pitikin. Samaan väylään aion kytkeä näiden penkkien lämmityksen/jäähdytyksen ohjausyksikön, kunhan saan hankittua. Sen paikka on matkustajan penkin alla, maton alla.

Tunteja sain kulumaan koko projektiin ainakin viikonlopun verran, mutta isoin aika meni kytkentöjen ihmettelyyn ja selvittämiseen. Jos joku toinen ryhtyy vastaavaan, niin kerron mahdollisuuksien mukaan aiheesta tarkemmin. Teknisesti vaihto ei ole kovinkaan vaativaa, mutta sähkökytkentöjä ja liitostekniikoita täytyy ymmärtää jonkin verran - tämä ei onnistu ihan vain abiko-liittimillä.

Jouko
Liitteet
2015-04-24_19-59-47.jpg
2015-04-24_19-59-47.jpg (55.81 KiB) Katsottu 1593 kertaa
Jaguar XK8 Convertible -99 (Kalifornia)
Jaguar XJ8 -05 (Japani)
----------------------------
Huollettavana: Jaguar XF-DS -10 (Suomi)
Varaosia: Jaguar XK8 Cabriolet -99 (Saksa)
Rekka ruhjoi: Jaguar XJ6 D -06 (Saksa)
Muuttanut: Jaguar S-Type 3.0 -99 (Saksa)

s1jviita
Viestit: 331
Liittynyt: Ti Maalis 12, 2013 12:45 am
Paikkakunta: Tampere - Pori

Re: Jaguar XF penkkien vaihto

ViestiKirjoittaja s1jviita » Su Huhti 26, 2015 10:58 pm

Eikö tarvinnut koodata penkkejä?
Tesla Model S P85D Ludicrous -15| Jaguar F-Pace 3.0D -17
Ex:Jaguar XF 3.0D FL -12 (402hv ja 820Nm), Jaguar S-type Excl Sport 2.7D -08
Autojen ohjelmointeja ja vikadiagnostiikkaa
http://www.lisäätehoa.fi
P. 044-5867096

JNi
Viestit: 574
Liittynyt: To Touko 26, 2011 9:03 am
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Jaguar XF penkkien vaihto

ViestiKirjoittaja JNi » Ma Huhti 27, 2015 8:58 am

Yllätyin itsekin, ei tarvinnut. SDD valitti vain puuttuvasta matkustajan penkin paikan anturista.
Jaguar XK8 Convertible -99 (Kalifornia)
Jaguar XJ8 -05 (Japani)
----------------------------
Huollettavana: Jaguar XF-DS -10 (Suomi)
Varaosia: Jaguar XK8 Cabriolet -99 (Saksa)
Rekka ruhjoi: Jaguar XJ6 D -06 (Saksa)
Muuttanut: Jaguar S-Type 3.0 -99 (Saksa)


Palaa sivulle “Tekniikka”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa