XJ6 Series III lämmönsäätö temppuilee

Keskustelu teknisistä kysymyksistä.
Buenofin
Viestit: 2
Liittynyt: Pe Helmi 22, 2019 9:54 pm

XJ6 Series III lämmönsäätö temppuilee

ViestiKirjoittaja Buenofin » La Helmi 23, 2019 11:14 am

Tervehdys,

Tuntisikohan joku vm 1986 XJ6 Series III lämmitysjärjestelmää (autossa ei ole ilmastointia)? Tarkempi malli on 3.4. manuaalivaihteinen.

Lämmönsäädöstä on kyse, eli:
- auto antaa nyt sisätiloihin vain kuumaa ilmaa
- lämmönsäädin on ollut talvella huoltojen ajan asennossa, jossa lämpö on täysillä
- kun koettaa palauttaa lämmöt pois eli kääntää kytkintä, tuntuu kääntäessä kuin jousi ottaisi vastaan eli palauttaa kytkimen takaisin ”lämmöt täysillä”-asentoon
- normaalistikin kuuluu ”loks”, kun lämmönsäädin on laitettu täysille ja samoin kun lämpöä on vähennetty. Nyt ei siis anna kääntää kytkintä tilaan, jossa lämpöä tulisi vähemmän, vaan palauttaa ”jousen lailla” sisätilan säätimen asentoon, jossa tule kuumaa ilmaa

Mulla itselläni on aiemman mallin eli Series II huoltokirja. Ennen ei ole tarvinnut tutkia lämmitysjärjestelmää. Toimiiko se siis jotenkin ailpaineella (englanninkielisessä opuksessa oli mm. vacuum tank)? Ja sitten todettiin, että tankki kestää 6 toimintoa auton moottorin sammuttamisen jälkeen. Auto on toki talvella nyt seissyt, joten voihan olla, että jos toimii näin niin ei siellä ole muuta kuin tuo alipaneen puute eli systeemi ei toimisi.

Ja sekin kiinnostaa, että jos tuossa olisi vain jokin mekaaninen jumi, niin mitä kautta syteemiin pääsisi käsiksi.

Mutta kuten huomaatte, olen tämän systeemin kanssa aika ummikko, joten olisiko jollain asiantuntevampaa arviota asiassta.

Alf
Viestit: 27
Liittynyt: Ke Heinä 11, 2007 11:37 am
Paikkakunta: Haukipudas

Re: XJ6 Series III lämmönsäätö temppuilee

ViestiKirjoittaja Alf » Ke Helmi 27, 2019 9:24 am

Lämmityksen säätö toimii alipaineella. Moottorin takaosassa, päällä, on metallinen osa, johon tulee ohut letku. Alipaine säätää ko. osaa. Osan vastakkaisesta päästä tulee ulos metallitappi. Jos otat letkun pois ja laitat siihen vastaavankokoisen letkun niin imemällä letkun päästä metallitapin pitäisi liikkua. Se voi jumiutua, jolloin käsin auttamalla sen voi saada liikkumaan. Mutta jos palikan sisällä oleva kalvo on mennyt, osa on entinen.

Mitä edellä kirjoitin, ei tietenkään vaikuta kabiinissa oleva säädinnupin toimintaan, koska konehuoneen palikalla ja sisäsäätimellä ei ole mekaanista yhteyttä (alipaine). Joten kabiinin säätimessä voivat olla vivut kuluneet ja lonksahtaneet johonkin väärään asentoon.
XJS 4.0 Coupe -93

Buenofin
Viestit: 2
Liittynyt: Pe Helmi 22, 2019 9:54 pm

Re: XJ6 Series III lämmönsäätö temppuilee

ViestiKirjoittaja Buenofin » To Helmi 28, 2019 12:20 pm

Kiitoksia vastauksesta. Selventää kyllä tilannetta. Onneksi on niin, että sen verran lämmönsäädin sisätiloissa liikkui, että lämpöä tulee ja myös tulovirta viilenee. Olettaisin ongelman olevan säädinnupin jälkeen jossakin mekaanisissa osissa. Juurikin näin, että ovat menneet johonkin sellaiseen asentoon, että sisätilan säädin ei toimi kunnolla.


Palaa sivulle “Tekniikka”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa