X300:n pyöränlaakeri leikkasi kiinni

Keskustelu teknisistä kysymyksistä.
Ursus arctos
Viestit: 22
Liittynyt: Pe Joulu 26, 2014 11:22 am

X300:n pyöränlaakeri leikkasi kiinni

ViestiKirjoittaja Ursus arctos » Su Tammi 05, 2020 11:11 am

Minulla on v. 1996 X300 "päivittäisessä" ajossa, myös talvella. Tässä päivänä muutamana etupyörän laakeri kerta kaikkiaan hirtti kiinni kesken ajon kesken lomailun maakunnassa. En ollut havainnut aiempaa laakerin ääntämistä (eikä kulossakaan pitäisi olla pahempaa vikaa), joten vika tuli puskista. Auto oli katsastettu syyskuussa, eikä katsastajakaan kiinnittänyt asiaan huomioita. Auto on ollut minulla yli 5 vuotta ja tämä oli ensimmäinen kerta, kun se todella jätti tielle kesken matkan.

Sattumukselle tuli hintaa seuravasti: hinaukset 243 €, laakeri 75 € ja olka-akseli 75 €(molemmat Brittiosasta), korjaamon lasku 234€, yht. siis yli 600 €. Pikkukaskon, joka olisi korvannut hinauksen, olin kuukausi sitten irtisanonut "tarpeettomana". Aloin ensimmäistä kertaa miettiä vakavammin, onko tämän ikäisellä autolla ajamisessa mitään järkeä, kun mikään pakko ei olisi.

Pyöränlaakereille ei kai ole olemassa mitään vaihtoväliä, vaan niitä vaidetaan käsittääkseni tarpeen mukaan. Olen aina ajatellut, että kuluman kuulee kyllä korvallaan tai esim. katsastuksessa asia otetaan esiin kun rengasta heilutellaan, mutta nyt en kyllä kuullut etukäteen sitä, että laakeri on hajoamassa. Pahimmillaan vika on vaarallinenkin, jos laaekeri hirttää kiinni kovassa vaudissa ja heittää auton vastaantulevan kaistalle.

Kiinnostaisi myös tietää, mikä on vanhin vuosimalli, joka tätä palstaa lukevilla on säännöllisessä talviajossa?
- X300 4,0 Sovereign vm. 1996

Jagge Jäyhä
Viestit: 5
Liittynyt: Ke Marras 06, 2019 1:08 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: X300:n pyöränlaakeri leikkasi kiinni

ViestiKirjoittaja Jagge Jäyhä » La Helmi 08, 2020 2:47 pm

Minulla oli hiljattain S-typessä laakeri ongelma joka ilmeni voimistuvana vonkumisena. Eipä ole ensimmäinen auto jossa tuli laakerivika. Onneksi ne kaikki ovat antaneet äänensä kuuluville ennen rikkoontumista. Löyhä aasinsilta tarinaan... olin 90-luvulla Valmetilla ( paperikoneet) kunnossapitotöissä ja monenlaista laakerivikaa sattui kohdalle. Joku laakeri stoppasi äkillisesti ja toinen taas ilmoitti itsestään automatiikan kautta. Jaguaarin laakerit tulee joltain massavalmistajalta mutta uskon että ovat laadukkaalta. Laakerilla ei tosiaan ole "parasta ennen päivää"

AVRO
Viestit: 75
Liittynyt: Pe Touko 26, 2017 12:36 am
Paikkakunta: Mäntsälä / Ayr, Prestwick

Re: X300:n pyöränlaakeri leikkasi kiinni

ViestiKirjoittaja AVRO » Pe Helmi 14, 2020 11:16 am

Ursus arctos kirjoitti:Minulla on v. 1996 X300 "päivittäisessä" ajossa

Aloin ensimmäistä kertaa miettiä vakavammin, onko tämän ikäisellä autolla ajamisessa mitään järkeä, kun mikään pakko ei olisi.Mielipiteeni "vanhoilla " autoilla ajamiselle: tottakai on järkeä. Vaikka uudempi auto ei suoraan ole oikotie onneen niin vanhemmilla ajaminen vaatii ehkä enemmän valmistautumista mahdollisiin ongelmiin.
Mielestäni vertailu vanha vs uusi kulminoituu siihen kuinka paljoan osaa / pystyy tekemään itse tai kaverien avustuksella.

Äkkinäisiin vikoihin ei ihan aina pysty valmistautumaan vaikka kuinka yrittäisi. Niitä voi kyllä tulla uudempiikin autoihin. Meidän taloudessa käyttöautot ovat 90-lukulaisia, 535tkm ja 315tkm ajettuina, eikä ole tullut mieleenkään vaihtaa uudempiin. Pidän arvoasteikossani todella korkealla sitä tosiseikkaa että noita kumpaakaan ei pysäytä mikään kertarysäyksenä tuhansia maksava vika.

Ajakaa ihmiset vanhemmallakin kalustolla jotta tiet eivät täyttyisi inhottavilla uusilla muotipölynimureilla.
Range Rover P38A, -97 4,x V8 CNG, Old trusty. RRC 3,9efi SE -90, for sundays.
Rover 2000TC, 72,varaosiksi. Rover P6 3500efi -72. Jaguar XJ-S V12 -89


Palaa sivulle “Tekniikka”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa