Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Yleinen Jaguar-keskustelu
Aero
Viestit: 116
Liittynyt: To Tammi 03, 2013 9:42 pm
Paikkakunta: Janakkala

Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Aero »

Täällä kun ei ole päiväkirja/projekti/autotalli -osastoa, niin törkkäänpä yleiselle.

Kuten toisessa ketjussa totesin, kuluitta paraneva autokuume on myytti, jota ainakaan minä en tunnusta. Eikä siitä nytkään kuluitta selvitty - neljä bemaria ja joku 250tkm ruutupaitalogoa ruorin keskellä alkoi kyllästyttää ja kun alkaa kyllästyttää, pitää tehdä jotain. Teoriassa olisi ehkä ollut mahdollista piristää baijerilaista uudella alustalla, webastolla ja kahdella rengassarjalla, mutta ei sekään ihan ilmaista olisi ollut. Helpompaa ja miellyttävämpää oli siis suunnata katse uusiin tuuliin.

Koska kiinnostavia, käytännössä about mahdollisia umpiautomalleja on maailmassa tällä hetkellä n. 2kpl, oli Chattiauton haku aika helppo rajata: listalle XE ja Giulia, varustevaatimuksiksi neliveto ja kauko-ohjattava webasto, niin valikoima jäi aika lyhyeksi. Paria autoa tuli käytyä koeajamassa, mutta tämä yksilö jäi eniten mieleen positiivisena ajoasennon osalta sähköpenkkeineen sekä silmän miellyttävyydeltä vihreine ulkoväreineen ja vaaleine sisustoineen. Miinuksina oli huonosti asemoitu konepeitto, joka otti kiinni oikeasta takanurkasta, tärräävät etujarrut sekä mahdollisesti käyttöikänsä päässä oleva akku.

Pientä alustusneuvottelua autokaupan kanssa ja niinhän siinä kävi, että eilen soitin myyjälle että pistäppä tilaten Jaggeen koukku, kyllä me nyt kauppoihin päästään. Myyjähän tilasi, mutta myös palasi, että asennusaikoja ei nyt saa kolmeen viikkoon. No, ei mulla oikeastaan kolmeen viikkoon ole kärrylle käyttöäkään (ja jos ilmaantuu, niin ysiparissa on koukku), joten sovittiin että haen auton ensin ja koukku asennetaan kunhan Koukkupaja ehtii.

...joten mitäpä sitä odottelemaan. Eilen ruuvailin bemariin android-radion takaisin paikoilleen ja nostelin talvirenkaat kyytiin, tänään töiden päälle hyppäsin autoon ja suuntasin Lahteen. Siellähän se kissapeto möllötti autokaupan pihalla, edustavasti heti etummaisena:

Kuva

Paperit kuosiin, avaimet taskuun ja kuskinpukille. Ingenium hyrähtää napista käyntiin ja jää hyrisemään tyhjäkäyntiä. Ilmastoinnin viilentäessä kabiinia parittelin puhelimen bluetoothiin ja kotimatkan aikana soittelin sedälle kuulumisia. XE:n alla pyörii 18-tuumaiset Pirellit, jotka eivät ihan tuoreet lie vaikka pintaa on ihan ok. Ääni näistä on kovahko, moottoritiellä jopa kova, mutta onneksi paljon muakvampi luonteeltaan kuin Bemariin jääneiden Bridgestonejen, joten ajomelunkin kannalta matka kotiin on miellyttävämpi. On kieltämättä pitkästä aikaa mukava katsella tankkimittaria, joka ei tälläisellä, muutaman kymmenen kilometrin pätkällä kovin mainittavasti laske. Pysähdyn kotimatkalla kaupassa ja matkalla kaupasta kotipihaan kulutusmittari kertoo 4,9l/100km lukemaa - ihan jees siihen nähden, että samalla pätkällä bemarin taulussa yleensä luki n. 9,5. Muutenkin matka taittuu mukavasti ja XE:n kabiini on lievästä nappulaviidakkoefektistä huolimatta elegantti ja mukava.

Pitkän haaveilun jälkeen mulla vihdoin on Jaguar. Tosin kolmannesmoottorinen käyttöauto eikä kokomootttorinen harraste, mutta hyvä alku!

Kuva

Kuva}

Kuva

Todo:
-Vetokoukun asennus (irrotettava tietty)
-Paria kohtaa maalipinnassa pitää vähän hifistää
-Nanopinnoite & sisustan suojakäsittely
-Lisävaimennus
-Äänentoiston parannus

102360km: Auto ostettu

Edit: korjattu virhe ekassa kuvassa ja sen jälkeen puuttuneesa tekstissä
Edit2: lisätty rekisteröintivuosi otsikkoon
Viimeksi muokannut Aero, Ma Heinä 12, 2021 10:06 pm. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Ferrari 348 TB '90 // TVR 350i DHC '86 // Triumph Daytona 955i '06 // Alfa Romeo 33 P4 '91 // Alfa Romeo 159 3.2 Q4 '06 & '08 // FJDC #2244
Vauxi
Viestit: 586
Liittynyt: Su Maalis 11, 2018 2:38 pm

Re: Jaguar XE 20d AWD ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Vauxi »

Loistavaa, tauti sai yliotteen -taas. :lol:
XJR -00.
DiltWasney
Viestit: 245
Liittynyt: Su Helmi 01, 2015 10:39 am

Re: Jaguar XE 20d AWD ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja DiltWasney »

Onneksi olkoon, hieno peli! XE on Jaguarin malleista ehkä eniten sellainen jonka hienous on kiinni väreistä ja sisustuksesta. Halvimmalla kangas-muovi sisustuksella näyttää melkein tökeröltä, mutta tuolla sinun yhdistelmälläsi oikein herkullinen. Pidähän päiväkirjaa ajantasalla :!: 8)
Aero
Viestit: 116
Liittynyt: To Tammi 03, 2013 9:42 pm
Paikkakunta: Janakkala

Re: Jaguar XE 20d AWD ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Aero »

^Kyllä, juuttikangasyksilöt rajautui pois heti kun sisustasta näki vähän kuvaa. XE on tosiaan vähän semmonen entry-malli hinta- ja kokoluokaltaan, että jos siitä unohtaa värit ja tyylikkyyden varustelistalta pois, niin se on lähestulkoon "vain auto" ainakin silmälle. Mutta värit ja materiaalit kuntoon, niin tunnelma paranee kummasti. Jaa niin, voisin mainita - myyjäliikkeestäkin jäi hyvä fiilis. Innokasta ja asiallista palvelua ja toimintaa tuntui olevan - toki ainakaan vielä ei ole löytynyt mitään reklamoitavaa, niin jälkimarkkinoinnista en osaa sanoa.
Ferrari 348 TB '90 // TVR 350i DHC '86 // Triumph Daytona 955i '06 // Alfa Romeo 33 P4 '91 // Alfa Romeo 159 3.2 Q4 '06 & '08 // FJDC #2244
Aero
Viestit: 116
Liittynyt: To Tammi 03, 2013 9:42 pm
Paikkakunta: Janakkala

Re: Jaguar XE 20d AWD ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Aero »

Dodii, enstemmäinen kelvollinen päivämatka ajettu, kun poikkesin esittelemässä kissapetoa äiteelle n. 150km päässä.

Sinnepäin ajelin lyhintä reittiä, johon kuuluu jonninmoinen pätkä mutkaista hiekkatietä nimismiehenkiharoineen. Alusta toimii hiekkapinnalla upeasti ja auto nielee tiestä epämukavuudet säilyttäen tuntuman. Isommalle asfalttitielle päästessä matka taittuu mukavasti ja elegantisti, kuten Jaguarilta sopii odottaa. Ainoastaan sisämelu vähän häiritsee - sekin hiljenee paljon, kun siirtyy pois urista, joten vaimennusoperaatio auttaa jonkin verran ja rengasvaihdon tullessa taktisempi rengasvalinta myös osansa. Uskon, että näillä toimilla autosta tulee mukavan hiljainen matkantaittaja. Lisäksi toki se kaivattu älämölö eli äänentoisto pitää saada vähän paremmalle tolalle, mutta olihan sekin tiedossa jo ostaessa.

Perille päästessä kulutusmittari näyttää matkalle 4,5l/100km; pienellä tosiaan menee. Meillä on äiteen kanssa tapana koeajella toistemme autot ristiin, joten äippähän tietty kampesi Jaguarin rattiin ja heitti lenkin. Vähän väliä huomasi, että vauhtia meinaa olla vahingossa vähän liikaa, kun ei se varsinaisesti tunnu :D. Tykkäsi kovasti, ellei olisi juuri vaihtanut uutta Fordia allensa niin hänet tuntien saattaisi jopa innostua.

Olisin toki voinut jäädä yöksi, mutta koska halusin myös testata Jaguarin valot, niin ajelin yön selällä kotiin. Yöajohan on kaikilla tuoreehkoilla autoilla pieni kysymysmerkki, koska viimeisen ~10 vuotta on ollut yleinen tapa ruuvata kojelautaa hillittömän kokoinen telkkari kabiinia valaisemaan, niin siis myös XE:ssä. Mutta mutta, onpahan niitä pimeitä öitä vissiin briteissäkin, koska tämähän on otettu huomioon tavalla, jota en ole ennen kokenut. Paitsi että telkkarin saa helposti pois päältä, sen pimetessä myös mittarivalot ja nappulavalot himmenee sekä kaikki "turhat" tunnelmavalot sammuu, jolloin silmä pääsee keskittymään paremmin ulkomaailman tapahtumiin. Kun lisäksi napauttaa ajomoodiksi dynaamisen ja osa mittaristosta muuttuu punertavaksi, tilanne paranee entisestään. Ja onhan tähän tehtaalla asennettu ihan kelvot valaisimetkin, joten yöajo taittuu suorastaan kivasti.

Matkan aikana seuraan kulutusmittarin valumista alaspäin, mutta palaan kotiin eri reittiä kiertäen nuo hiekkapätkät. Niiden sijasta valitsen toisiksi lyhimmän reitin, joka tarkoittaa mutkaista ja osittain huonokuntoista asfalttitietä. Jösses. Minä kun ostin elegantin kilometrinnielijän, niin mutkapätkällä siitä kuoriutuu Mr. Hyde - sellanen tyhmä virne naamalla tuuppasin tulemaan mutkapätkää, jonka asfaltti on välillä melkosella ruvella, mutta alusta nielee ruvet, auto kääntyy mutkiin ja kokonaisuus toimii todella hienosti, kulutuksen pyöriessä huurutasolla. Tuo on sellanen pätkä, että ei tartte ajaa ylinopeutta eikä näkyvyyden puolesta uskalla ajaa läheskään aina edes sitä rajoitusnopeutta ja silti saa mutkan tuntua varsin maukkaasti.

Kotimatkan osalta kulutusmittari sanoo samaa lukemaa, 4,5l/100km. Edeltänyt auto veti sen nelisen litraa enemmän tuolla matkalla, eikä sillä maineestaan huolimatta ollut yhtä kivaa mutkaosuudella, eikä lisävaimennuksista huolimatta myöskään matkaosuudella rengasmelunsa tähden.

Olen entistä vahvemmin sitä mieltä, että tämä siirto oli täysin oikea.

Jaa niin, Webasto tuli testattua toimivaksi ja FJDC:n liittymis- ja jäsenmaksukin tuli jo makseltua.
Ferrari 348 TB '90 // TVR 350i DHC '86 // Triumph Daytona 955i '06 // Alfa Romeo 33 P4 '91 // Alfa Romeo 159 3.2 Q4 '06 & '08 // FJDC #2244
AVRO
Viestit: 198
Liittynyt: Pe Touko 26, 2017 12:36 am
Paikkakunta: Mäntsälä / Ayr, Prestwick

Re: Jaguar XE 20d AWD ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja AVRO »

Kivannäköinen biili, ja varsin asiallinen luotaus auton hankintaan.

Tuossa kun oli juttua niistä "halvemmista" sisustusmatskuista niin tuli mieleen oma muutaman vuoden takainen kokemus näistä uudemmista Jaguarin malleista, en nyt osaa sanoa oliko XE vai XF... Skoteissa menin moisella taksilla, tolpalla hiffasin että nyt pääsee koeistumaan tommoisen, jesh. Mutta pettymys oli suuri kun istuin sisään, niin ankean harmaa ja muovinen kokemus kuin olla ja voi. Lisäksi tämmöiseen autoon liian karkeasti roksuttava diesel, meni kyllä maku ihan kokonaan kun olin odottanut vähän enemmän "sitä jotain". Vaatii ehdottomasti jonkun tumman värisävyn pintaan ja nahkaa ainakin penkkeihin.

Pojat menee aina esittelemään uudet vekottimet äiteelle. 8) Meikäläisenkin äitimuori tykkää talouden kesäbiileistä vaikkei ole autoihminen, eikä omaa edes ajokorttia. On kuitenkin aina tyytyväinen kun pääsee Kisun tai Roverin kyytiin, samalla voi tsekata muorin kunnon jos ja kun pääsee ominavuin tohon Kisuun ja erityisesti pois sieltä.
Range Rover P38A -97 4,x V8 CNG, Old trusty. RRC 3,9efi SE -90, for sundays.
Rover 2000TC -72,varaosiksi. Rover P6 3500efi -72. Jaguar XJ-S V12 -89
skissa05
Viestit: 120
Liittynyt: To Joulu 09, 2010 10:56 pm
Paikkakunta: PK-seutu

Re: Jaguar XE 20d AWD ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja skissa05 »

Aero kirjoitti: Su Heinä 11, 2021 2:45 am Dodii, enstemmäinen kelvollinen päivämatka ajettu, kun poikkesin esittelemässä kissapetoa äiteelle n. 150km päässä.

Sinnepäin ajelin lyhintä reittiä, johon kuuluu jonninmoinen pätkä mutkaista hiekkatietä nimismiehenkiharoineen. Alusta toimii hiekkapinnalla upeasti ja auto nielee tiestä epämukavuudet….
Onnea uuden auton johdosta! XE on mutkatiellä minusta edelleen parhaita autoja päästellä, niistä mitä itse olen ajanut.

Pieni vinkki kuitenkin, jos tarvitsee XE:llä yhtään hiekkatiellä ajella: laita takakaarien eteen helmoihin koko korkeudelle niin järeät kiveniskuteipit kuin markkinoilta löytyy ja ei haittaisi tehdä samaa n. 30- 40 cm pätkälle eturenkaiden taakse. Ja sitten niiden kuntoa kannattaa seurata. Itselläni mökkimatkalla on 6 kilometriä hiekkatietä suuntaansa ja vuoden ajojen jälkeen oli pinta- ja pohjamaali hakkautunut pois ja helmojen muovimateriaalikin takakaaren edestä kulunut niin pahasti, että en selvinnyt pelkällä maalamisella, joutui paklaamaan ihan kunnolla. Eturenkaiden takaa kestää paremmin, mutta tuo takapää helmasta on ihan mahdoton. Tumma auto ei näyttänyt kovin kivalta, kun helmassa oli isot läntit ruvelle hakkautunutta valkoista muovia näkyvissä… Nyt maalin päällä on auton värinen vinyyli ja sen päällä vielä kiveniskuteippi. Kerran vuodessa joutuu uusimaan vähintäänkin sen kiveniskuteipin.
-----
XF-DS -10
XE 2.0d -16
ex.S-type 2.7D -05
Aero
Viestit: 116
Liittynyt: To Tammi 03, 2013 9:42 pm
Paikkakunta: Janakkala

Re: Jaguar XE 20d AWD ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Aero »

Ei huono pointti. Aika vähän tulee hiekkatietä ajeltua (mitä nyt tuo ~400m tätä kotikujaa, mutta se on köröttelyä), mutta eipä tuo silti turhaa ole. Siellä helmojen takapäissä meinaan näkyy jo kulumaa, joten suojaminen on varsin aiheellinen idea.
Ferrari 348 TB '90 // TVR 350i DHC '86 // Triumph Daytona 955i '06 // Alfa Romeo 33 P4 '91 // Alfa Romeo 159 3.2 Q4 '06 & '08 // FJDC #2244
Aero
Viestit: 116
Liittynyt: To Tammi 03, 2013 9:42 pm
Paikkakunta: Janakkala

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Aero »

Lauantaina ajeltiin ympäriinsä ja huomattiin yhdellä stopilla autoa ihmetellessä, että oikeassa takavanteessa on ihan lipassa kolhu. Tarkempi tutkimus kertoi, että kolhun vieressä on renkaassakin vekki, mikä ei äkkiseltään näyttänyt kovinkaan rohkaisevalta:
Kuva

Halkeema tosiaan on läpi asti, vanteen vieressä näkyvä naarmu on samaa reikää. Onhan tuo ilmat pitänyt ja voisi kestää pitkäänkin, mutta ei yhtään houkuta odotella hinuria tien varressa siksi, että se rengas olisi saattanut kestää, joten maanantaiaamuna luuri kouraan ja naapurikylän rengaspajalle yhteys, toiveena hiljaiset kumit. Goodyearin Eagle F1 Asymmetricit saisi keskiviikoksi hintaan 770e, joten totesin että pistää tilaten, mää otan ne. Pitäisi olla karvan hiljasemmat kuin mukana tulleet Pirellit ja muutenkin GY-kokemukset on mulla olleet positiivisia.

No, tänään on keskiviikko, joten vähän aikaseen töistä irti, kissapeto tulille ja pajalle. Auto sisään ja ylös, pyörät irti ja operoimaan:
Kuva

Karvan pidempään kesti kuin normaalisti, kun duunissa oli erinäisistä syistä vaan yksi hemmo ja muitakin asiakkaita kävi hämmästelemässä ja kyselemässä juttuja. Kovasti pahoitteli mutta eihän tuo minua silleen haitannu, ihan ymmärrettävää ko. tilanteessa - tärkeämpää on se, että toveri teki työnsä tapansa mukaan rauhallisesti ja huolellisesti; puhdisti kierteet, mainitsi kuluneista jarruista ja asiaankuuluvasti kiristi lopuksi mutterit momenttiavaimella. Tässä on se pääsyy, miksi soitin vain yhdelle rengaspajalle - palvelu on kohdallaan ja hinnat tarpeeksi kilpailukykyisiä, niin valinta on helppo. Alle tosiaan pyörähti Goodyear Eagle F1 Asymmetric:t, eteen 225/45R18 ja taakse 245/40R18, kuten kuuluukin. Pintaa näytti olevan aika reilun oloisesti, ei ole niitä 6mm lähtöpinnalla olevia kumeja kuin jotkut edukkaammat.

Samalla osui silmään, että nää lärpäkkeet takarenkaan eessä on rikki molemmin puolin autoa:
Kuva

Kai nekin pitää vaihtaa ehjiin nyt kun sen tietää että ne on rikki.Just sellasia vikoja joiden kanssa on helppo elää jos niistä ei tiedä :D

Ensituntuma Goodyeareissa on asiallinen, eikä ainakaan noilla hitaammilla teillä mölynneetkään. Äänitaso toki paljastuu kunnolla vasta kun pääsee motarille ottamaan vähän lisää vauhtia alle.

103528km: Uudet renkaat, Goodyear Eagle F1 Asymmetric 225/45R18 & 245/40R18, Kanta-Rengas Oy
Ferrari 348 TB '90 // TVR 350i DHC '86 // Triumph Daytona 955i '06 // Alfa Romeo 33 P4 '91 // Alfa Romeo 159 3.2 Q4 '06 & '08 // FJDC #2244
Aero
Viestit: 116
Liittynyt: To Tammi 03, 2013 9:42 pm
Paikkakunta: Janakkala

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Aero »

Koska auto oli myynnissä vajaalla varustuksella käyttöauton roolia ajatellen, piti asialle tehdä jotain. Tämä huomioitiin jo kaupanteossa, mutta vapaita aikoja ei ollut kolmeen viikkoon tarjolla, joten otin auton ensin ja sovin että käyn itse Koukkupajalla, kun heille sopii. Perjantaina se aika sitten oli, joten löin Jagen tulille ja lähdin Lahteen - en päätynyt Mäntsälään, vaikka Kakelle niin kävikin. Koukkupaja ruuvasi autoon kiinni Westfalian irtokoukun täysin kytketyllä 13-napaisella tökkelillä, joten kyllä nyt kelpaa vetää kärryä.

103657km: Vetokoukun asennus, Westfalia irtokoukku kunnon sähköillä, Koukkupaja Lahti
Ferrari 348 TB '90 // TVR 350i DHC '86 // Triumph Daytona 955i '06 // Alfa Romeo 33 P4 '91 // Alfa Romeo 159 3.2 Q4 '06 & '08 // FJDC #2244
Aero
Viestit: 116
Liittynyt: To Tammi 03, 2013 9:42 pm
Paikkakunta: Janakkala

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Aero »

Tulipa vihdoin vähän mittailtua ja kun on pari kertaa tankattu täydestä täyteen, niin kulutustakin tuli laskeskeltua. Hivenen on kissapedossa optimismin vikaa.

Ajotieturi heittää kulutuksen alakanttiin kutakuinkin 0,5l/100km tai 10% - en ole varma onko heitto suhteellinen, absoluuttinen vai joku risteämä, enkä oikeasti jaksa ottaa selvää, koska se edellyttäisi useampaa korkean kulutuksen tankillista. Kuitennii, jos ruudussa lukee 5,0, niin todellisuus auton matkamittaria vasten on n. 5,5l/100km.

Mutta tulipa myös vertailtua mittariston lukemia melkosen luotettavaksi tietämääni GPS:ään. Nopeusarvoon heitetään rennosti semmonen 10% lisää realismiin nähden (no, onpahan helppo laskea), mutta näyttäisi siltä, että sama toistuu myös matkamittariin. Eli jos mittarissa seisoo 100km, on takana kutakuinkin 91km. Eli se 5,5l/100km on sittenkin 5,5l/91km, eli 6l/100km. Aika paljon tuli lisää sihen ajotieturin kertomaan tasaviitoseen. Puhumattakaan siitä, että 200tkm mittarilukema puhkeaa jo 182tkm paikkeilla...

Saiskohan noita kalibroitua tontille jotenkin ohjelmallisesti? Ainahan voi vaihtaa isommat renkaat ja sillä nollata suhteellisen mittausvirheen, mutta ei sekään nyt ihan optimiratkaisulta vaikuta, etenkään kun kesätassut on vielä hyvinkin uudet. Nopeustieto nyt on se ja sama, tuo 10% on tosiaan helppo laskea lennossa, mutta tuo matkamittarivirhe vähän korpeaa, etenkään kun mulle ei juurikaan laskutettavia kilometrejä kerry.
Ferrari 348 TB '90 // TVR 350i DHC '86 // Triumph Daytona 955i '06 // Alfa Romeo 33 P4 '91 // Alfa Romeo 159 3.2 Q4 '06 & '08 // FJDC #2244
Vauxi
Viestit: 586
Liittynyt: Su Maalis 11, 2018 2:38 pm

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Vauxi »

Noi noin syvälle menevät muutokset kuten nopeusmittarin virheen korjaus ovat kyllä helposti myös merkkitesterin ulkopuolella. Kuvittelisin syyksi mittarin rukkauksen alaspäin helpottumisen jos jo näyttämää voidaan viilata.
XJR -00.
Aero
Viestit: 116
Liittynyt: To Tammi 03, 2013 9:42 pm
Paikkakunta: Janakkala

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Aero »

Joo, ei välttämättä itse mittaria sinänsä. Mutta esim. Saabissa ja BMW:ssä voi määritellä autolle rengaskoon, joka vaikuttaa juur siihen, että miten pitkän matkan auto tietää kulkevansa kierrosta kohti - jos joku tälläinen on pielessä, niin autohan tulkkaa matkan ja nopeuden päin mäntyä.
Ferrari 348 TB '90 // TVR 350i DHC '86 // Triumph Daytona 955i '06 // Alfa Romeo 33 P4 '91 // Alfa Romeo 159 3.2 Q4 '06 & '08 // FJDC #2244
Vauxi
Viestit: 586
Liittynyt: Su Maalis 11, 2018 2:38 pm

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Vauxi »

Juu tuo on tiedossa mut silti. Saabin tiesinkin.
XJR -00.
Coupe
Viestit: 505
Liittynyt: To Marras 18, 2004 9:19 pm
Paikkakunta: Uusimaa

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Coupe »

Jopa yhdessä meidän 2000 luvun alun Mecessä on mahdollista speesata rengaskoko.
2 x XJ Coupe S2 - 1977
E - Type - 1969
XJ6 S3 - 1985 tyhjä hyvä kori
XJ6 S3 - 1986 paalattu
S-Type 2,7 -2007 moottorivikainen
Aero
Viestit: 116
Liittynyt: To Tammi 03, 2013 9:42 pm
Paikkakunta: Janakkala

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Aero »

Talvi tulee, joten pitää breissata joorselffiä - ja varmistaa, että auto pintoineen on valmis ottamaan kuran ja suolan vastaan. Samaan aikaan kaveri ajoi alas puunaustoimintansa, joten nyt oli oikea hetki puunata kissa kuntoon. Toimitin auton sunnuntai-iltana kaverille ja maanantaiaamuna oli kuulemma emäntä katselllut, että onhan tuollanen aika nätti :)

...no, nyt se on nätimpi, kun on puhdas ja kiiltävä. Pesu, kevyt eli yhden stepin myllytys, Korrekin Pro Evo -pinnoite, kaikkien ikkunalasien pinnoitus, sisustan puhdistus ja suojaus-/hoitokäsittely. Väri syveni merkittävästi pesunaarmujen poistumisen myötä. Jotain kertoo tekijän ammattiketiikasta se, että erikseen mainitsi vaihtaneensa kilpiruuvien peitehatut ja pinnoittaneensa pakkikameran, jotta linssi pysyy paremmin puhtaana. Tekisi mieli kehua, mutta pisti tosiaan pajan nyt tauolle kustannussyistä - Jagge oli viimeinen auto, jonka puunasi vanhassa paikassa. Aloittaa ehkä uudelleen, jos löytää edukkaammat tilat mielellään lähempää kotoa.

Kuva

Kuva

Mainittakoon, että nyt kun Goodyeareilla on tullut ajettua jo jokunen kilsa, niin tuntuvat vähän jopa hiljentyneen. Ihan ei sukkasillaan hiivitä kolmosmotarin urissa vieläkään, mutta on vaikea uskoa että se onnistuisi muilta kuin ilmatyynyalukselta.

n. 107000km: Pesu, myllytys, pinnoitus, lasipinnoitus, sisutapuhdistus ja -suojaus, Autoehostus Wax On, Wax Off
Ferrari 348 TB '90 // TVR 350i DHC '86 // Triumph Daytona 955i '06 // Alfa Romeo 33 P4 '91 // Alfa Romeo 159 3.2 Q4 '06 & '08 // FJDC #2244
Aero
Viestit: 116
Liittynyt: To Tammi 03, 2013 9:42 pm
Paikkakunta: Janakkala

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Aero »

Kun ostaa käytetyn auton, niin yleensä vähintään toinen rengaskierto on vaihtokunnossa ja vähintään toiset vanteet on kaameat. Jo ostaessa oli tieto, että talvivanteet on kaameat (tai no, sellaiset jotka ei sovi Jaguariin - kaverin Talismaniin samanlaiset vanteet sopii tosi nätisti) ja kesärenkaat osoittautuivat vaihtokuntoisesti kun niistä löytyi vekkejä, joten vanha kaava täsmäsi myös Jaguariin.

Renkaita saa rengaskaupasta helpolla, mutta vanteet on hankalampia. Kyllähän niitäkin saa, mutta jos haluaa asiallista laatua ja vieläpä ulkonäöllisesti siedettävää, niin joutuukin pohtimaan pidemmälti. Kaveri jossain vaiheessa IRCissä pohti, että kaipaiskohan kukaan vanteita, kun hällä olisi ylimääräiset. Kyseessä on volvisti, joten piruuttani kysyin että millaiset, olettaen jotain takavedon vanteita (joissa on Jaggeen väärä ET). Vaan nippupa paljastuikin V70:n/S80:n orggisvanteiksi ja spekseiltään sopivaksi. Kuva kertoi että ulkonäkökin on ihan ok ja pikainen raaka gimppaus kertoi, että nää voisi sopia XE:n alle ihan a-ok, joten ei muuta kuin rahaa matkaan ja sopivan hetken salliessa noutamaan nippu kotiin, kaupan päälle paalikuntoiset, piikikkäät vannesuojat. Siinähän ne sitten löhösi tallin nurkalla jokusen kotvan, kunnes viime sunnuntaina lastasin pallot kärrylle:
Kuva

Visiitti naapurikylän rengaslafkaan ja hupsistarallaa, vannesuojat paaliin ja vanteet ilman turhia roskia kotiin. Mutta on ne vieläkin vähän tylsät, tuommosina perusharmaina, joten väkästelin tänään joutessani pikkutalliin tuollaisen huoltotellingin:
Kuva

Harjailin hiiteen turhat roskat, hapettumista irronneet maalipinnat sekä vanhat painoliimat. Samalla totesin, että nämä on Borbetin tekemät, joten eiköhän Volvo-laatuun voi luottaa:
Kuva

Kun vanteet oli pestu ja tarpeellisilta kohdilta harjattu, oli aika kasata maaliruisku. Muuttaessa sekoittui nykyisen Sagolan ruiskun ja vanhojen halpisruiskujen osat ja Sagolan piikki olikin jossain hävyksissä. Halpisruiskun piikki löytyi, mutta se on karvan isompi kuin Sagolan. Mutta ei meillä oo totuttu luovuttamaan, joten jotain piti keksiä - kysehän on vallan millin osista, joten päätin hioa tuon bulkkipiikin vähän ohuemmaksi. Ei muuta kuin piikki porakoneeseen ja tonnisella vesihiomapaperilla hyväilemään samalla kun pyörittää. Tämähän tepsi ja piikku upposi Sagolaan ja ruisku alkoi toimia varsin nätisti. Ei muuta kuin korkkaamaan Spies&Heckerin klassinen 4085-pohjamaalipönttö, vähän ohentelemaan ja suihkuttelemaan pohjakerrosta:
Kuva

Voin kuvitella tämän olevan ihannehetki monelle Skoda-kuskille. Ei siinä, saavat ihan rauhassa tykätä autoistansa, mutta hämmentävän paljon pohjamaalinharmaita, sellaisia mattapintaisia, Octavioita tässä maassa pyörii ja väri on oikeasti aika lähellä tätä pohjamaalia. Mulla kuitenkin on vihreä Jaguar eikä harmaata Skodaa, joten ei jätetä tähän. Odotellessa sopi putsata ruisku, vaihtaa toinen maalisäiliö ja liruttaa sinne Jaguarin väriä (josko Volvon vanteet olisivat hivenen Jaguaristisemmat, kun saa Jaguar-värin päällensä), eli Tourmaline Brown. Vähän lisää suihkuttelua ja tilanne näyttää tältä:
Kuva

Tarkkasilmäiset huomaa ehkä kuvassa vielä harmaatakin. Se on ihan totta, tarina ei ole vielä valmis, mutta hyvällä alulla.

Jatkuu seuraavassa numerossa...
Ferrari 348 TB '90 // TVR 350i DHC '86 // Triumph Daytona 955i '06 // Alfa Romeo 33 P4 '91 // Alfa Romeo 159 3.2 Q4 '06 & '08 // FJDC #2244
Vauxi
Viestit: 586
Liittynyt: Su Maalis 11, 2018 2:38 pm

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Vauxi »

Meikä kohta kiikuttaa sulle Jaggen ja Volvon vanteet. :lol:
XJR -00.
Aero
Viestit: 116
Liittynyt: To Tammi 03, 2013 9:42 pm
Paikkakunta: Janakkala

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Aero »

Tuossa suihkiessa aattelin, että ei tätä kyllä kehtaisi muille tehdä, kun ei jälki ihan niin hyvää ole vaikka itelle kelpaa. Mutta jos kuitenkin päädyt tuomaan, niin tuo se kapula samalla - jarrupalikat tulee meinaan perjantaina :mrgreen:
Ferrari 348 TB '90 // TVR 350i DHC '86 // Triumph Daytona 955i '06 // Alfa Romeo 33 P4 '91 // Alfa Romeo 159 3.2 Q4 '06 & '08 // FJDC #2244
Vauxi
Viestit: 586
Liittynyt: Su Maalis 11, 2018 2:38 pm

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Vauxi »

No toistaiseksi mennään pelkällä kapulalla.
XJR -00.
Aero
Viestit: 116
Liittynyt: To Tammi 03, 2013 9:42 pm
Paikkakunta: Janakkala

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Aero »

Käy, voisin hakea lainaan joskus alkuviikosta.

Uhkasin jatkaa vannestooria seuraavassa numerossa, mutta pidän sittenkin hulluja jännityksessä, koska aukesi sopiva sidetrack. Tänään sai tosiaan ihailla saksalaista premiumia, kun kesken palaverin pihaan kurvasi Mercedes. Ei tosin musta ässäsedani vaan valkoinen pakumalli, jonka kuski kiikutteli pakettia Aeromotorsilta. Mietittyäni aikani jarruhommia päädyin tylsästi Brembon peruskamaan. Vaikka uritetut sporttilevyt olis koleet, on tämä kuitenkin käyttöauto ja uskottavat perusosat toimii todennäköisesti vallan mainiosti.

Töiden jälkeen lähdin pyörähtämään Hyvinkäällä. Kiillotiusguru-kaveri meinaan huikkasi, että hinkatessaan Jaguaria päivän verran unohti laittaa lasipinnoitteen, joten sovittiin että laitetaan se tänään. Siinähän tuo hoitui jutellessa ja höpistessä, nyt on lasitkin kunnossa.

Kotiin ruisailtuani nostelin Aeromotorsin jarrupaketit talliin ja tsekkasin että sieltä löytyy kaivatut tavarat:
Kuva

Palat, levyt, kulumisanturit sekä taakse uudet satulajouset. Koska kokemus kuitenkin osoittaa, että pidemmän päälle levyt ruostuu reunoilta ja keskeltä ja näyttää kauheelta, virittelin jälleen upeat huoltotelineet...:
Kuva

(joo, tässä tallissa ei ole lattiaa, ei sitä ole vielä ehtinyt kaikkea tehdä...)

...ja suihkin reunoille sekä keskiöön kuumakestomaalia. Vähän sitä menee väkisin myös kitka-alueelle, mutta aika nopeasti se siitä kuluu pois kun ajelee jarruja sisään:
Kuva

Kattellaan mitä ensi viikolla saadaan aikaan - viikonloppu on aika täyteen myyty, joten huomenna ja ylihuomenna ei tapahdu oikein mitään.
Ferrari 348 TB '90 // TVR 350i DHC '86 // Triumph Daytona 955i '06 // Alfa Romeo 33 P4 '91 // Alfa Romeo 159 3.2 Q4 '06 & '08 // FJDC #2244
Vauxi
Viestit: 586
Liittynyt: Su Maalis 11, 2018 2:38 pm

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Vauxi »

Sit vaan navat oikeasti neitseellisen kirkkaiksi ja mittaa vaikka heittokellolla napojen suoruudet. Bremboista näistä standard levyistä mulla on ihan iteltänikin ei niin mairittelevia kokemuksia.
XJR -00.
Aero
Viestit: 116
Liittynyt: To Tammi 03, 2013 9:42 pm
Paikkakunta: Janakkala

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Aero »

^Kiitos vinkistä, jos vihdoin tulisi ostettua heittokello ennenkö kiroaa ettei sitä ole :lol:

Muttamutta, tänään vihdoin vannesaaga jatkui! Töiden jälkeen piipahdin kaupungilla ja kotiin päästyäni könysin talliin. Iskin Deathsarsia soimaan ja rupesin ruotsalaisen humppapumpun tahtiin vuolemaan sinisestä Mirka-rullasta uutta pintaa vanteiden naamaan. About tunnin luokkaa siinä vierähti ja rivistö näytti tältä:
Kuva

Olen joskus aiemmin ostanut Clas Ohlsonilta hyviä, valkokahvaisia skalpelleja, joilla on kiva leikata teippiä, mutta ne on kaikki jossain hyvässä piilossa. Poikkesin siis tänään Clasulla että ostanpa lisää, mutta enhän minä samoja löytänyt, joten ostin tälläisen Stanleyn paketin: https://www.clasohlson.com/fi/Askartelu ... /p/41-1829

Se oli virhe. Nuo on kyllä teräviä kuin perkele, mutta semmosia lerppoja että terä vaeltelee ihan missä sattuu, ellei pidä kiinni siitä terästä, ihan leikkauskohdan vierestä. En todellakaan suosittele. Tästä huolimatta sitkeästi hinkutin terää puristaen teippejä vähän sirommiksi:
Kuva

Mutta mikäpä väri olisikaan parasta ikinä tausta- ja tehosteväriksi Jaguar Racing Green -värisen Jaguarin vanteisiin? No tietenkin... *tamdamdamdamdam*
Kuva

...Jaguar Racing Green! Joten ei muuta kuin maski naamalle ja suihkimaan. Väriä pintaan, ruisku pesuun ja raksimaan teippiä irti. Tää on aina jännittävä hetki, kahdestakin syystä - ensinnäkin nyt ilmenee että miten hyvin värit oikeasti sopii yhteen ja toisekseen, pysyykö vanha maali kiinni. Nämä kun on pehmeitä maaleja, eli maaliin ei tule kovetetta vaan vasta lakka varsinaisesti kovennetaan, niin tässä kohtaa jännittää.

Ja kyllä, nehän sopii yhteen varsin hyvin. Molemmat on tummia sävyjä, niin ainakin irtovalolla yhteistyö on sen verran hillittyä, ettei ensivilkaisulla välttämättä edes tajua, mutta hetken päästä 2-värisyys kyllä löytää tiensä verkkokalvolta aivolohkoon.
Kuva

Ja kyllä, ruskeaan pintaan tuli pariin vanteeseen pariin kohtaan pientä vikaa teipistä. Mirkan teippi tarraa tiukempaan kiinni kuin aiemmin käyttämäni 3M:n teippi, joten eipä käytetä tätä Mirkaa enää tähän hommaan. Muuten tuo on kyllä ihan oivaa maalarinteippiä.

Naamarin alunperin valkoiset filtteritkin alkoivat vihertämään:
Kuva
Kertoo minusta siitä, ettei filtterit todellakaan ole turhia. Kunnon hengityssuojain on kyllä poikaa tälläsissä touhuissa.
Ferrari 348 TB '90 // TVR 350i DHC '86 // Triumph Daytona 955i '06 // Alfa Romeo 33 P4 '91 // Alfa Romeo 159 3.2 Q4 '06 & '08 // FJDC #2244
Aero
Viestit: 116
Liittynyt: To Tammi 03, 2013 9:42 pm
Paikkakunta: Janakkala

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Aero »

Edellistä viestiä seuraavasta päivästä hain vähän lisää ruskeata kaupasta, ns. kynsilakkapullossa, fiksasin teipinrepimät ja ruiskuttelin pari kerrosta kovaa lakkaa päälle. Siitä asti ovat saaneet kuivua, joten alkavat olla jo melko jees. Seuraavaksi nanopinnoite ja sitten gummia niskaan.

Eilen piti lähteä pikaisesti pyörähtämään Pohojammaalla, hakemassa Alfan puskuri ja vierailemassa neidon sukulaisilla. Kuikuilin vähän kelejä siinä ajan kuluessa ja päätin ottaa kevyen aamujumpan rengastouhujen merkeissä. Heitin siis mukana tulleet talvirenkaat rumilla vanteillaan alle - näin aioinkin tehdä, koska pääsen kokeilemaan mukana tulleita renkaita, niin tiedän että ostanko uudet renkaat vai vaihdatanko nuo maalaamilleni vanteille:
Kuva

757km tuli koeajoa, alla siis Hakkapelitta 9 205/55R17. Jos ei nuo vanteet sovi Jaguarin alle, niin ei kyllä minusta sovi nuo renkaatkaan. Pitoa on todennäköiesti aivan tajuttomasti, mutta perinteinen Nokian Ulina(tm) paistaa läpi, vaikka onkin paljon aiempia noksuja hiljaisempi, eikä nastojen rouhintakaan osu omaan mieleeni positiivisena asiana, vaikka sekin on yllättävän vaimea. Lisäksi renkaan rungoissa tuntuu tietynlainen löysyys, joka tosiaan varmaan varmistaa pitoa kun rengas saa etsiä optimaalista kohtaa tiestä, mutta XE:n tarkan ohjauksen ja alustan "takana" tuntuu ikävänä epätarkkuutena.

109792km: Talvirenkaat alle, Hakkapeliitta 9, 205/55R17
Ferrari 348 TB '90 // TVR 350i DHC '86 // Triumph Daytona 955i '06 // Alfa Romeo 33 P4 '91 // Alfa Romeo 159 3.2 Q4 '06 & '08 // FJDC #2244
Aero
Viestit: 116
Liittynyt: To Tammi 03, 2013 9:42 pm
Paikkakunta: Janakkala

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Aero »

Toissaviikolla roudasin maalaamani vanteet kaverille pinnoitettavaksi. Koska Nokialaisten nastojen äänimaailma ei miellyttänyt, soitin tuttuun naapurikylän rengaskauppaan että joskos kaivettasiin hyllystä uutta nastataonta alle - mielellään Continentalia, mutta muitakin oikeasti hyviä saa tarjota. Mieluiten koossa 235/50R17, niin mittarivirhe pienenee hieman. Odotin näillä spekseillä jotain lähemmäs tonnin perseellepudotushintaa, mutta kun myyjä kysyi että haittaako mua 3 vuotta vanha paistoleima (näitä saisi myydä vielä uutena sanomatta mitään...) ja minä vastasin että ei, niin hän latasi Continentaleille hinnaksi 613€ - töineen. Vertailun vuoksi näitä intternetistä tonkiessa halvin hinta mitä olen löytänyt, on ollut n. 152€/kpl ilman töitä, eli kivijalka ei tälläkään kertaa ole pelkästään palveleva, vaan myös kilpailukykyinen. Kauaa ei tarvinnut miettiä, kun totesin ottavani ne.

Nooo, sittenhän mulla jää nastakierto ylimääräiseksi. Foorumilaistoveri ilmoitteli ostetaan -palstalla kaipaavansa talvipyöriä, joten lähestyin häntä yksityisviestillä. Viikko vierähti ylimääräistä, että kaveri ehti vanteet pinnoittaa, mutta ei tuo onneksi maailmaa kaatanut. Keskiviikkona hain vanteet pinnoituksesta, torstaina oli tulossa nastarenkaiden ostaja. Torstaina lounasaikaan suuntasin keulan kohti rengaspajaa, mutta siellä tulikin kättä nenään hätäpikatilanteen vuoksi. No, sesonki ja hässäkkää, niin en sinällään ihmettele. Lupasivat kuitenkin pyöräyttää kumit vanteille seuraavaksi päiväksi. Samalla tuli mieleen, että perskuta, mites nuo painenaturit, kun tässähän on tietenkin aktiivinen TPMS. Jälleen piste kivijalalle, sopivat anturit löytyi hyllystä, mustilla venttiileillä ja vielä kloonasivat koodit vanhojen talvipyörien antureista, jotta auto varmasti hyväksyy nämä sumeilematta. Antureista tuli 200€ lisää hintaa, mutta toimiipahan painevalvonta.

No, torstain työaika loppui ja nastapyörien ostaja saapui, eikä mulla ollut vielä kitkakiertoa asennusvalmiina. Ei se mitään - hätä ei ole tämän näköinen eikä meillä olla totuttu luovuttamaan, joten pyöräytin kesätassut takaisin XE:n alle ja päästin piikkipyörät matkaan. Voe pojat, että oliikin kiva ruisata tänään töiden jälkeen Mallinkaistentietä kohti Turenkia, kun kesätassujen ajettavuus on kuitenkin vähän eri levelillä kuin talvipyörien. Rengaspajalla oli setti valmiina ja mulla kärry perässä, joten ei muuta kuin pyörää kyytiin (en tiedä olisivatko ehtineet ruuvata alle, mutta mutterit jäi kotiin niin ei oikein väliäkään) ja korttia maksupäätteeseen. Kuitissa lukee 812€, eli jostain pyörähti vielä euron lisäalennus :D.

Kotona sitten heitin kärryn pois perästä ja Continentalit alle. Kävin koeajolla ja voe pojat, jos ei aiemminkaan Jaguarissa vauhti tuntunut, niin nyt se ei myöskään kuulu. Melekosen sukkasillaan menee kissa nyt, poikkeuksena kaartaminen rouhealla asfaltilla. Miten Conti pitää, se näkyy talvemmalla, mutta aiemmat kokemukset aiemmista generaatioista ovat kaikki positiivisia, joten uskon näidenkin toimivan hienosti. Koeajelin Riihimäelle ja ajoin auton läpi Nesteen harjattomasta pesusta. Pettymys, ohjelmaa on lyhennetty (no, viimeksi käynyt vissiin 2011...) eikä nanopinnoitteesta huolimatta kyljistä läheskään kaikki rapa lähtenyt. Huuhtelin sitten kotona vähän lisää, josko saisi vähän kuvaa aikaiseksi. Pihallahan on pimeetä kuin mörön perseessä (me asutaan sen verran syrjässä, ettei tänne näy käytännössä mitään valonkajoa omien pihavalojen lisäksi, eikä niitä vielä paljoa ole), joten koetin vähän valomaalata autoa. Olen joskus tehnyt sellasen hienon valomaalaustikun joka on jossain, joten huiskin ihan työvalolla - ei se ihan toimi sillai kun haluis, koska liian pistemäinen valonlähde heijastuu auton kyljestä, mutta saa siitä nyt vähän selvää:
Kuva

Nastapyörien ostajaltakin sain kuvan autostaan. Nuo Dotzin vanteet istuvat paljotn nätimmin mustan X-typen alla kuin vihreän XE:n, eli siltäkin kannalta positiivinen muutos. Näin ne hommat lutviutuu!

112411km: Kitkarenkaat alle (Continental VikingContact7, 235/50R17), osto ja rengastyöt Kanta-Rengas Oy Turenki, allelaitto itse.
Ferrari 348 TB '90 // TVR 350i DHC '86 // Triumph Daytona 955i '06 // Alfa Romeo 33 P4 '91 // Alfa Romeo 159 3.2 Q4 '06 & '08 // FJDC #2244
Aero
Viestit: 116
Liittynyt: To Tammi 03, 2013 9:42 pm
Paikkakunta: Janakkala

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Aero »

Dodiin, tänään päästiinkin vihdoin testaamaan Jaguarin kyvykkyyttä kuorman kanssa, maaottelussa Saksaa vastaan. Nää ottelut menee perinteisesti niin, että Bemari pistää vastaan ja mikä mulla käyttöautona sillä hetkellä onkaan, laittaa tapahtumaan. Tällä kertaa siis Jaguar pääsi näyttämään Bemarille tallin paikan, kun kaverin E30 piti saada tallista toiseen.

Joten eilen otettiin keula kohti Tamperetta ja haettiin vähän apuvälinettä, eli kärry perään. Matkalle lähtiessä tuli mieleen, että äiteellä on ylimääräisenä 6+m pitkää kakkosnelosta ja vähän muuta puuta - vieläpä omalta tontilta kaadettua, eli vähän jäyheempää kuin kaupasta saatava. Nythän tulee kyytiin pitkä kärry, joten eiköhän kiepata Jämsänkosken kautta ja haeta puut samalla, eihän se tee kuin ~150km lisää kiertoa ja mikäs siinä Jaggella kruisaillessa.

Jämsän päässä lankkukuorma kyytiin, oikeaoppisesti just alle metrin yli kärryn reunasta ettei tartte ylimääräistä takavaloa ja tarpeeksi kapeana, ettei haittaa kääntymistä. Kuorma kiedottuna pressuun ja kiinni neljällä 4+t sidontaliinalla - pysyy. Kotona kuorma purkuun ja unta kuulaan.

Aamulla keula kohti Nurmijärveä ja etsimään tallia, josta löytyy BMW. Sehän löytyi helposti, joten ei muuta kuin peruutellen kärry tallin oven eteen ja työnnellen vekslaamaan E30 kärryn suuntaisesti ja kyytiin. XE:llä saa kiskoa 1800kg, kärry ja BMW painaa yhdessä n. 1500kg joten taakkahan ei ole rajalla, tai edes lähelläkään sitä, mutta tallin ovelta lähdetään lievästä linkusta ylämäkeen. D sisään, kevyesti kaasua ja Jagge lähtee liikkeelle rauhallisesti, vakaasti, nykimättä ja miettimättäkään mitään turhaa sutimista, eli ihan kuten pitääkin. Välistopilla haettiin kahvia, kivennäisvettä ja suklaata pikaenergiaksi siltä varalta, että kohdepäässä joutuu kuitenkin punnertamaan. Samalla napattiin yhdistelmästä todistekuva (luurilla, koska kamera jäi kotiin):
Kuva

Kohdepäässä olikin yllätys, kun auton sai suoraan parkkiin hyvälle kohtaa, auton vaivatta alas kärryltä ja yhdellä työnnöllä suoraan talliin. Hölmistyneinä kattottiin että voiko tää mennä näin helpolla, muta lyötiin tallin ovet kiinni ja lähdettiin takaisin Nurmijärvelle hakemaan kaverin käyttöauto edellisen tallin pihasta. Tästä sitten jatkoin yksin Tampereen suuntaan palauttamaan kärryn ja ruisailin sieltä kotiin. Mitäs tuosta kokonaisuutena tulee, eiliselle joku 350km ja tänään nelisensataa - mutta mikäs siinä Jaguarilla kruisaillessa, matka taittuu mukavasti ja kitkarenkaiden myötä myös hiljaisesti.

Lopputulos: XE on oiva veturi ainakin vielä 1,5t kuormaluokassa. Niinhän toki sopi odottaakin, mutta onhan se mukava saada odotuksille katetta 8)
Ferrari 348 TB '90 // TVR 350i DHC '86 // Triumph Daytona 955i '06 // Alfa Romeo 33 P4 '91 // Alfa Romeo 159 3.2 Q4 '06 & '08 // FJDC #2244
Aero
Viestit: 116
Liittynyt: To Tammi 03, 2013 9:42 pm
Paikkakunta: Janakkala

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Aero »

Tulipa kerran talvi, tulipa kerran ees jonninmoiset pakkaset. Otettiin kissapedosta mittaa ja todettiin, että muutenhan tää toimii viileessäkin, mutta kuolonkielissä olevan akun myötä auto lyö kättä nenään webaston käynnistyskäskylle ja siltikin starttaa nihkeesti. Ei siinä, yleensä kun ostaa käytetyn auton, joka on hetken ehtinyt maata kaupassa, niin siinä voi olla elämänsä loppupuolta juhliva akku. Soittelin sitten 7.12. paikalliseen akkumajaan, uhkasivat että sopivaa patteria löytyy hyllystä ja koodausvehkeetkin väittää osaavansa jutella aristokraattienglantia, vaikka joskus siinä takerteleekin, joten ei muuta kuin ingenium tulille ja naapurikylän läpi kaapunniin, kohteena Suomen Akkujen Hämeenlinnan toimipiste, eli entinen Hämeen Akku. Palvelu toimi, akku vaihdettiin odotellessa vanhaa vastaavaan (samat speksit ja jopa näyttää samalta, eri tarra vaan päällä) mutta tietty bränikkään ja ei muuta kuin autocommi esiin. Ja Autocommi sanoo että ei pojat, ei tänään - tarttetaan turvapääsy.

No, akun koodaaminenhan liittyy latausälyn taikoihin, joten sen tekeminen vähän jälkikäteen ei varsinaisesti kaada maailmaa, joten maksoin patterin ilman koodausta ja suhasin kotiin. Kotimatkalla soittelin Karaasille, että kerreisivätkö seuraavalla viikolla joku päivä koodaamaan kuntoon. Aikataulu kehittyi siltä pohjalta, että mun tartti joka tapauksessa tällä viikolla pyörähtää konttorilla, joten kun Karaasille sopi hoitaa homma torstaiaamuna, niin tänä aamuna kieppasin konttorin kautta Karaasille, jossa patterin koodaus meni sukkana läpi. Samalla tsekkasivat ja tyhjensivät vikakoodit (näillähän ei tässä kohtaa tee mitään, kun vaihtokuntoisen akun kanssa voi tulla jänniä valoilmiöitä; katotaan että mitä jatkossa ilmenee). Nyt on luotto kova; tuskin tulee sellaista pakkasta joka Jaguarin hyytäisi, kunhan nestemäinen noki polttoainesäiliössä pysyy virtaavassa muodossa.

Kerkesi tuossa välissä näköjään joku 600km tulla, vaikkei siinä pitänyt oikein mitään ajamista olla :lol:. No, hain minä Tuusulasta uudet (eli vähän käytetyt) talvirenkaat TVR:ään, mutta mistähän ne loput reilun 400km on kertynyt. Kai sitä vaan tulee ihan huomaamatta, kun Jaguarilla on mukava ruisata 8)

114590km Uusi akku, TAB 70Ah / 760A AGM, Suomen Akut Hämeenlinna
115191km Uuden akun koodaus/rekisteröinti, Karaasi
Ferrari 348 TB '90 // TVR 350i DHC '86 // Triumph Daytona 955i '06 // Alfa Romeo 33 P4 '91 // Alfa Romeo 159 3.2 Q4 '06 & '08 // FJDC #2244
Aero
Viestit: 116
Liittynyt: To Tammi 03, 2013 9:42 pm
Paikkakunta: Janakkala

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Aero »

Tulipa viime vuonna myös kylmä lähtö ja toteamus, että kuskin persgrilli ei grillaa. Myyjäliike on yllättäen sitä mieltä, että heidän sisääntulotarkastuksessa grillit ovat toimineet ja että minun olisi pitänyt testata ne koeajolla eivätkä katso vian osalta täyttyvän myyjäliikkeen käytettyä autoa koskevan virhevastuun tunnusmerkit.

Ilmoitin kohteliaasti, että olen eri mieltä, kyllä 5-vuotiaan auton kohdalla pitää voida luottaa siihen, että ilmoituksessa mainittu varuste on olemassa ja toimii. Lupasin myös, että voin toki kysyä kuluttajaneuvojan kantaa asiaan. Katsellaan miten etenee.
Ferrari 348 TB '90 // TVR 350i DHC '86 // Triumph Daytona 955i '06 // Alfa Romeo 33 P4 '91 // Alfa Romeo 159 3.2 Q4 '06 & '08 // FJDC #2244
DiltWasney
Viestit: 245
Liittynyt: Su Helmi 01, 2015 10:39 am

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja DiltWasney »

Kauanko ostosta on? Yleensä kuluttajaviraston kanta on että 6kk ostosta ilmaantuva vika oli jo ostohetkellä piilevä.
Aero
Viestit: 116
Liittynyt: To Tammi 03, 2013 9:42 pm
Paikkakunta: Janakkala

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Aero »

No just päiviä vaille 6kk, eli sillai täpärällä rajalla mennään. 9.7. solmittiin kaupat. En minä usko että tuo on minun aikana ehtinyt hajota käyttämättömyyteen, eiköhän se ole ollut pimeänä jo hallissa maatessa.
Ferrari 348 TB '90 // TVR 350i DHC '86 // Triumph Daytona 955i '06 // Alfa Romeo 33 P4 '91 // Alfa Romeo 159 3.2 Q4 '06 & '08 // FJDC #2244
Vasara
Viestit: 82
Liittynyt: Ti Syys 11, 2018 9:24 pm
Paikkakunta: Vantaa

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Vasara »

Yleensä ihan ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa sulake. Pitäisi sieltä autoliikkeestäkin ihan ensimmäiseksi tupsahtaa tuo neuvo... (paitsi jos siellä oli jo tiedossa jotain muuta) Seuraavaksi yleisin vikakohde on liitin penkin alla.
XJ x351 3.0D Portfolio vm 2010
Aero
Viestit: 116
Liittynyt: To Tammi 03, 2013 9:42 pm
Paikkakunta: Janakkala

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Aero »

Epäilen sitä liitosta syypääksi. HVAC kertoo että kuskin persgrilli on rikki, katkos virtapiirissä (tuli ostettua iCarSoft -väpytin ja sehän osaa kertao näistä kaikkea kivaa). Toki jos tuolla välillä on vielä mekaaninen sulake, niin sekin voi olla palanut muttamutta... Sen sulakkeenkaan ei pitäisi palaa turhanpäiten. Oliskohan mulla autoiluhistoriassa ollut yksi sulake, jonka palamiselle ei ole löytynyt aiheellista, teknistä perustetta.

Mutta, liike on tosiaan sitä mieltä, että grilli on toiminut auton mennessä heille. Jos syypää on liitin, niin se saattaapi pätkiä penkkiä siirrellessä ja siksi olla nyt mykkä. Lämmityselementti harvemmin tuollaisista asioista alkaa pätkiä sen enempää kuin käytön puutteestakaan (yleensähän ne palaa poikki tai ottaa itteensä kun polvella annetaan pistekuormaa penkkiin). Liitin olisi siis looginen syypää, olettaen että liike puhuu totta.
Ferrari 348 TB '90 // TVR 350i DHC '86 // Triumph Daytona 955i '06 // Alfa Romeo 33 P4 '91 // Alfa Romeo 159 3.2 Q4 '06 & '08 // FJDC #2244
Vasara
Viestit: 82
Liittynyt: Ti Syys 11, 2018 9:24 pm
Paikkakunta: Vantaa

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Vasara »

Jep, mulla on SDD (kaukoidän kopio), kun ei tahdo muilla saada huoltomuistutusta kuitattua tuosta x351 mallisesta XJ:stä. Yllättäen Humzor suoriutuu siinä myös moitteetta. Olen enimäkseen törmännyt siihen että sulake lainataan johonkin toiseen tärkeään paikkaan, esim pyyhkijöille, jotka ovat painaneet lumikuomaa/jäätä vasten ja/tai sitten on 15A piiriin tuikattu se viimoinen 5A sulake... :oops: Tosi on että nykyautoissa sulakkeita menee paljon harvemmin kuin aikoinaan keraamisia "puikko-mallisia", jotka kuumeni jo ihan pelkästä huonosta kontaktista. :D
Tsemppiä vianetsintään.
XJ x351 3.0D Portfolio vm 2010
L'aglio
Viestit: 5
Liittynyt: Ma Tammi 21, 2019 7:35 pm

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja L'aglio »

Aero kirjoitti: Ma Tammi 03, 2022 11:15 pm tuli ostettua iCarSoft -väpytin ja sehän osaa kertao näistä kaikkea kivaa
Minkä mallisen väpyttimen hankit? Itselläkin alkaisi olla tarpeen, kun takajarrupalat pitää jossain kohtaa vaihtaa, ja sähköisen käsijarrun vapauttaminen ei taida muulla konstilla oikein onnistua. Saattaisihan laitteella olla muutakin käyttöä.

Muutenkin mielenkiintoinen tuo XE-päiväkirjasi, kun tällä foorumilla ei kovin paljon ko. mallista kirjoitella. Itselläni on käyttöautona (myös Alfa 159:n jälkeen) tuo dieselin ekoversio, vuosimallia 2017. Kokonaisuutena olen autoon hyvinkin tyytyväinen. Kilometrejä on tullut reilun kolmen vuoden aikana 26-92 tkm, ja tehtaan takuun ansiosta huollot ovat tähän asti olleet ilmaiset. Lampunpesurin vuotavan pumpun vaihto meni aikanaan takuuseen, mutta takatutkan katkennut johto taas ei. Itse olen vaihtanut moottoriöljyt ja suodattimen aina järkyttävän pitkän huoltovälin puolivälissä, joten kaikkiaan huolto- ja korjauskulut ovat tähän asti n. 500 €.

Jagge on pelkkänä takavetonakin mainio ajettava niin kesällä kuin talvellakin. Etuvetoihin tottuneena tuo jälkimmäinen yllätti positiivisesti. Kertaakaan ei talvikeleillä ole oltu ongelmissa, ja autolla on käyty Lapissakin talvisin muutaman kerran. Myös kulkupuoli on mielestäni ihan riittävä, kun perhettä ei puolison ja pienen koiran lisäksi ole. Toki silti joskus mökkimatkoilla (425 km per suunta) auto on aikas täynnä tavaraa, eikä tilaa ole yhtään liikaa. Todellinen kulutus huitelee kesällä matka-ajoissa 4,5 l:n paikkeilla, mikä esim. mökkireisssuilla tarkoittaa melkein 100 km/h -keskinopeutta. Ajotietokone panee tosiaan puoli litraa paremmaksi, mutta matkamittari tässä on aika tarkka, heittoa oman laskuoppini mukaan n. 1 % verran.

Sisustuksen laaatu ei oikein tyydytä. Tässä on vaalea nahkasisustus, ja se samoinkuin keskikonsoli on ihan ok, mutta ovimuovien/-pahvien laatu on umpisurkea. Selvästi nuokin muuttui jämäkämmiksi, kun vaihdoin etukaiuttimet ja samalla laitoin ovien vaimennukset kuntoon. Tässäkin siis äänenlaadultaan kammottavat vakiostereot kuudella kaiuttimella. Aiheestahan on paljon keskustelua brittien XE-foorumilla, mutta kumma kyllä oikein kukaan näytä keksineen tuohon ratkisua. Itse vaihdoin ovien bassokeskiääniset ja kojelaudan diskantit Helixin 6,5 -erillissarjaan, ja lopputulos ovien kunnollisen vaimentamisen ohella oli yllättävän hyvä. Autosoittimen äänensävyt keskiasennossa. spotify soi nyt kännykästä niin kirkkaasti ja erottelevasti kuin ylipäätään spotifyn äänenlaadulta voi odottaa. Pienen, mutta havaittavan lisäparannuksen tuohon sai vielä kytkemällä puhelimen ja autosoittimen väliin pieni kannettava DAC, jolloin bluetoothin signaali menee paremmalla aptX-koodekilla DAC:iin, ja siitä piuhalla autosoittimeen. Auton soitin tukee nääs vain ja ainoastaan SBC-koodekkia, joka lienee tarkoitettu lähinnä puhutun äänen siirtoon. Soittimen DAC:n laatukaan ei lie kummoinen. En ole itse kuullut Jaggen Meridian-audiota, onko sen äänenlaatu tätä perusäänentoistoa merkittävästi parempi. Käsittääkseni siinä on vain enemmän tehoa ja kaiuttimia. Elementtien laatu lienee yhtä kelvoton, ja onko soitinkaan teknisesti edistyksellisempi? Toki subwooferia luukuttamalla siinä pystyy mukavasti peittämään muiden taajuusalueiden toistovirheet.

ZF:n 8-vaihteisen laatikon toiminta on ihan sujuvaa, mutta tuppaa kyllä hinkkaamaan konetta aivan tarpeettoman pienillä kierroksilla. Vaihdepyörylän S-asennon hyödyntäminen nopeuttaa vaihtamista, mutta muuta vaikutusta sillä ei olekaan. Edes ajoasetusten säätäminen urheilulliselle puolelle ei aiheuta merkittävää muutosta. Viimeisessä huollossa tuonne lykättiin viimeinen ohjelmistoversio, joten ei pitäisi olla siitäkään kiinni. Ekoversion omituisuuksia siis?

Nelivetoakin kävin testaamassa, kun XE oli harkinnassa. Keli oli tuolloin syksyn kostea, ja makea pelihän tuo oli. Olisi kyllä hyvin sietänyt vaikka 100 hp lisää tehoa. En kuitenkaan osannut itselleni perustella nelivedon lisähintaa, -painoa ja mahdollisia huoltokustannuksia. Käyttöauto kuitenkin, harrastevehkeitä on ihan riittämiin.
Aero
Viestit: 116
Liittynyt: To Tammi 03, 2013 9:42 pm
Paikkakunta: Janakkala

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Aero »

L'aglio kirjoitti: Su Tammi 09, 2022 2:15 pm Minkä mallisen väpyttimen hankit? Itselläkin alkaisi olla tarpeen, kun takajarrupalat pitää jossain kohtaa vaihtaa, ja sähköisen käsijarrun vapauttaminen ei taida muulla konstilla oikein onnistua. Saattaisihan laitteella olla muutakin käyttöä.
Tuollasen iCarsoft v3.0:n: https://www.elekma.com/icarsoft-lr-v30- ... odinlukija - samalla voin paljastaa, että Elekmaa edullisempaa ostopaikkaa en itse löytänyt, kun alv0 -hintoja katselin.

Saa tulla tutustumaan jos houkuttaa, Janakkalassa ollaan :). Voin toki myös kohtuuhintaan (kuitilla!) avustaa, jos ei omaa houkuta hommata.
L'aglio kirjoitti: Su Tammi 09, 2022 2:15 pm Muutenkin mielenkiintoinen tuo XE-päiväkirjasi, kun tällä foorumilla ei kovin paljon ko. mallista kirjoitella. Itselläni on käyttöautona (myös Alfa 159:n jälkeen) tuo dieselin ekoversio, vuosimallia 2017.
Minä rankkasin 163hp version pois sellaisen pikkuseikan perusteella, että ainakin osassa niistä on pienempi ureatankki. 180-heppaseen saa aina kipata kymppikannun kun auto siitä nillittää. Toki noita 180-heppaisia on myös selkeästi eniten tarjolla, etenkin AWD:nä.
L'aglio kirjoitti: Su Tammi 09, 2022 2:15 pm Kokonaisuutena olen autoon hyvinkin tyytyväinen.
Joo, tällänenhän on oikeasti ihan törkeen hieno auto, etenkin luokassaan ja sopivasti varusteltuna. Aina venyy hymy naamalle kun ajoon lähtee ja aina, kun lähtee vähän sporttisemmalle reitille, naurattaa miten paljon parempi tämä on mutkatiellä kuin edeltänyt E90-bemari, jonka pitäisi olla jonkinmoinen ajettavuuden kulmakivi.
L'aglio kirjoitti: Su Tammi 09, 2022 2:15 pm Jagge on pelkkänä takavetonakin mainio ajettava niin kesällä kuin talvellakin. Etuvetoihin tottuneena tuo jälkimmäinen yllätti positiivisesti. Kertaakaan ei talvikeleillä ole oltu ongelmissa, ja autolla on käyty Lapissakin talvisin muutaman kerran.
Vetotavoista pelotellaan jotenkin aina kauheesti, vaikka tosiasia on että vetareiden sijainnista riippumatta vähänkin järkeään käyttävä kuski oppii aika nopeasti auton tavat ja huomaa että millä vaan pääsee pääosin perille. Nykyään kun ESP:t vielä nappaa kiinni aika nopeesti, niin ohohupsitkaan ei vie kaiteeseen asti vaan vaan vähän opettaa.
L'aglio kirjoitti: Su Tammi 09, 2022 2:15 pm Myös kulkupuoli on mielestäni ihan riittävä, kun perhettä ei puolison ja pienen koiran lisäksi ole. Toki silti joskus mökkimatkoilla (425 km per suunta) auto on aikas täynnä tavaraa, eikä tilaa ole yhtään liikaa. Todellinen kulutus huitelee kesällä matka-ajoissa 4,5 l:n paikkeilla, mikä esim. mökkireisssuilla tarkoittaa melkein 100 km/h -keskinopeutta. Ajotietokone panee tosiaan puoli litraa paremmaksi, mutta matkamittari tässä on aika tarkka, heittoa oman laskuoppini mukaan n. 1 % verran.
On se sitten ekompi se ekoversio, tää menee matkassa käytännössä karvan yli viiden - joku 5,2 jäi reaalikulutukseksi kun tänään ruisailin Kolilta kotiin.

Perhekokoonpano on aika lähellä meidän vastaavaa :). Tosin jos doge on mukana, niin yleensä liikutaan emännnän autolla.
L'aglio kirjoitti: Su Tammi 09, 2022 2:15 pm Sisustuksen laaatu ei oikein tyydytä. Tässä on vaalea nahkasisustus, ja se samoinkuin keskikonsoli on ihan ok, mutta ovimuovien/-pahvien laatu on umpisurkea. Selvästi nuokin muuttui jämäkämmiksi, kun vaihdoin etukaiuttimet ja samalla laitoin ovien vaimennukset kuntoon.
Touchi on minusta hyvä, mutta kieltämättä etuovista kuuluu etenkin pakkasella säröääniä. Hifistely odottaa ensi kesää, kun en ole vielä saanut aikaiseksi lämmintä tallitilaa. Pakkasessa on vähän ikävä taikoo tuollasia asioita.
L'aglio kirjoitti: Su Tammi 09, 2022 2:15 pm Itse vaihdoin ovien bassokeskiääniset ja kojelaudan diskantit Helixin 6,5 -erillissarjaan, ja lopputulos ovien kunnollisen vaimentamisen ohella oli yllättävän hyvä.
Muistatko mallia ja saako tulla koekuuntelemaan? :) Menikö heittämällä vai pitikö taikoa jotain?

Mulla on hyllyssä Helixin DSP ja päätteitä riittämiin, että aikaviiveet ja toistokäyrän saa kyllä leivottua kohdalleen orggissoittimenkin takaa, kunhan löytyy miellyttävä-ääniset ja tarkat elementit. Työtähän tuo tietää hiukan että saa kaivettua signaalit esiin, mutta sitä ei kannata pelätä. Ite oon sen verran vanhanaikanen, että menen usbitikulla kännykkäyhteydenb sijasta, joten BT:n äänenlaatu ei juuri kiinnosta eikä rajoita (no, niistä puheluista saa selvää).
L'aglio kirjoitti: Su Tammi 09, 2022 2:15 pm En ole itse kuullut Jaggen Meridian-audiota, onko sen äänenlaatu tätä perusäänentoistoa merkittävästi parempi. Käsittääkseni siinä on vain enemmän tehoa ja kaiuttimia. Elementtien laatu lienee yhtä kelvoton, ja onko soitinkaan teknisesti edistyksellisempi?
Yhdessä koeajoautossa Meridian oli, eikä se äkkiseltään kummoiselta kuulostanut. Elementtien soundi aika sama kuin bulkkimallissa ja kun aikaviiveille ei tehdä siinäkään mitään, niin totesin tarpeettomaksi varusteeksi. Pakko sekin olisi korjata, joten ei siinä kauheesti helpommalla pääse.

Minä en oo vielä keksiny että mikä ilo siitä kauheesta määrästä kaiuttimia on (olkoonkin, että markkinadroidi laskee joka elementin omaksi kaiuttimekseen...) - kunnon etupää ja subbari tasapainoon, niin ollaan hyvällä tiellä. Jos taakse pitää saada meteliä, niin sitten myös taakse asialliset ämyrit ja aikaviiveet kuntoon kuskinpukilta mitattuna.
L'aglio kirjoitti: Su Tammi 09, 2022 2:15 pm ZF:n 8-vaihteisen laatikon toiminta on ihan sujuvaa, mutta tuppaa kyllä hinkkaamaan konetta aivan tarpeettoman pienillä kierroksilla. Vaihdepyörylän S-asennon hyödyntäminen nopeuttaa vaihtamista, mutta muuta vaikutusta sillä ei olekaan. Edes ajoasetusten säätäminen urheilulliselle puolelle ei aiheuta merkittävää muutosta. Viimeisessä huollossa tuonne lykättiin viimeinen ohjelmistoversio, joten ei pitäisi olla siitäkään kiinni. Ekoversion omituisuuksia siis?
Tää tähtää tasasessa jolkassa n. 1200rpm tienoosen. Alkuun kanssa tunnustelin että S ja Dynamic ei kauheesti vaikuta - mikä onkin totta, jos on cruise ajamassa. Mutta jos ajaa omalla jalalla, niin S+Dynamic tähtää reiluun 2krpm ja vaihtaa vasta kun tarvii eikä heti kun voi. Onneksi koneen vibrato on yllättävän hyvin vaimennettu, se ei ihan kauheasti häiritse tuolla pikkukierroksillakaan, vaikka olen muissa autoissa ollut tuosta kohtuullisen nihkeä mieleltäni.
L'aglio kirjoitti: Su Tammi 09, 2022 2:15 pm Nelivetoakin kävin testaamassa, kun XE oli harkinnassa. Keli oli tuolloin syksyn kostea, ja makea pelihän tuo oli. Olisi kyllä hyvin sietänyt vaikka 100 hp lisää tehoa. En kuitenkaan osannut itselleni perustella nelivedon lisähintaa, -painoa ja mahdollisia huoltokustannuksia. Käyttöauto kuitenkin, harrastevehkeitä on ihan riittämiin.
Minä taas en vahingossakaan ostaisi tälläistä takavetona, koska vajaavvetoisena avovalikoimaa on riittämiin. Sattuneesta syystä nykyään kuitenkin on himo pitää käyttöautona nimenomaan kelivetoa ja niissä houkutteleva avovalikoima on aika kapea, joten ajellaan nyt taas umpiautolla.

Kuva

Tuosta kun polkasee etiäppäin, niin pääsee kotiin. Ei siitä pitkä matka ole, semmonen nelisensataa metriä, mutta kun kujan varrella ei asu ketään muuta, niin Jagge on kuvassa meidän kolausalueella. Tänäänkään kotiin tullessa (torstaina lähdettiin) ei tiennyt että onko lunta 5cm vai 30cm, niin on ihan kiva vähän varmistaa etenemiskykyä, vaikka pysytäänkin asiallisen korkuisessa kalustossa, ettei tartte jalan tarpoa moottorikolan luokse kovin helpolla.
Ferrari 348 TB '90 // TVR 350i DHC '86 // Triumph Daytona 955i '06 // Alfa Romeo 33 P4 '91 // Alfa Romeo 159 3.2 Q4 '06 & '08 // FJDC #2244
L'aglio
Viestit: 5
Liittynyt: Ma Tammi 21, 2019 7:35 pm

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja L'aglio »

Pitänee laittaa tuo palikka tilaukseen, Käyttöä tullee, kun XE:llä on tarkoitus ajaa vielä vuosia.

Olisiko pienempi urea-tankki ekoissa vuosimalleissa kuin näissä uudemmissa. Ainakin tähän saa liruttaa pitkään ja huolella, vaikken täyttä 10 litraa ole koskaan laittanut. Urean kulutus on myös aika marginaalista, litra per 1000 km tai jopa vähemmän. Pitää seurata hieman tuotakin.

Talviajettavuuden suhteen ESP:t toki auttaneet tai haitanneet menoa jo pitkään, mutta XE:ssä yllättävintä on nimenomaan etenemiskyky liukkaalla/ lumella, Esim. liikkeellelähtö liukkaassa ylämäessä on ihmeen eleetöntä, ja pari kertaa auton tekoäly on päihittänyt oman kaasujalan, kun olen jumittunut hetkeksi liukkaaseen jyrkkään ylämäkeen. Eihän tuo ihme ole, kun JLR valmistaa myös isompia ja hienompia autoja, joissa tyylikkyys yhdistyy maastokykyisyyteen..

Mainitsemani kulutuslukema oli siis kesäkeliltä. Vuodenvaihteen Lapin reissun keskikulutus taisi tässäkin olla jo viiden paikkeilla. Pakkasta välillä pitkälti yli 20 C, ja viikon aikana muutama lenkki majapaikasta 10 km:n päähän kylälle kauppaan nosti lukemia. Käynnistykset lohkolämppärin avittamina, mutta silti aika tahmeaa meno§a. Tämä siis Hollannin tuonti, jossa ei webastoa, vaan jälkiasennettu lohkolämmitin. Mutta nostaahan webastokin sulla mitattuja lukemia.

Ovipahvien koputtelu ja oven sisäkahvan ympäristön pikkupaneelin painelu kertoo mielestäni liian elävistä ts. ohuista/veltoista materiaaleista. Alfa 159:n ovipaneelit on 14-vuotiaassa autossa laadukkaamat kuin 10 v. nuoremmassa XE:ssä. XF:ssä sisustuksen laatua olisi saanut, mutta koeajon perusteella arvioimme turhan isokokoiseksi. Kompromisseja on pakko joskus tehdä. Ovien vaimentamisen tekisin nykyisellä kokemuksella ehkä vieläkin perusteellisemmin, ja laajentaisin takaoviin. Mutta voihan nuo joskus napata uudelleen irti.

Helixin setti on S 62C, joka lienee kaupoissa jo korvautunut uudella. Bassokeskiäänisen asennus onnistui hyvin käyttäen vanhan elementin asennuskehystä. Erlliset jakosuotimet teki johdotukset helpoiksi. Jos käytät aktiivisuotimia, homma on tietty ihan erilainen. Lisävahvistin, DSP yms vaatii sen vaivan, että repii soittimen esiin keskikonsolista, tarvitaan varmaan linjamuunninta yms. Mulla ei siitä puolesta aiempaa kokemusta, joten lyhyen harkinnan jälkeen päädyin pelkkien etukaiuttimien vaihtoon.

Koekuuntelu onnistuu kyllä, Janakkalasta ei ole Itä-Helsinkiin pitkälti, odotellaan vain ensin hieman tämän epidemian tasaantumista. Kannattaa ottaa oma USB-tikku mukaan, itsekin mielelläni kuulisin, miltä nuo kuulostaa jollain häviöttömällä äänilähteellä. Olen sen verran vanhanaikainen, että kuuntelen kotona paljon cd- ja vinyylilevyjä, enkä ole koskaan noita minkään kovalevyn nurkalle siirtänyt. Tai olen kokeeksi, mutta lopputulos ei siihen aikaan ollut toivottu.

Mjoo, onhan sillä dynamic+S-asennolla varmaan joku mainitsemasi tyyppinen vaikutus. Mutta vakkarilla ainakin tämä yksilö vaihtelevassa maastossa jurraa ylämäetkin turhan isolla vaihteella. No, voihan tuota vaihtaa käsin rattiläpistä, ja miksi ostit tomaatin, mutta kohta ollaankin taas jankkaamassa manuaalin ja automaatin paremmuudesta :shock:

Ei mulla ole yhtään nelivetoa harrasteautona. Tuo viittaukseni tarkoitti lähinnä sitä, että harrasteautoihin noi uhrata aikaa ja joskus rahaakin, mutta käyttiksen on hyvä olla vaivaton ja suht edullinen ylläpidettävä, silti tyylikäs ja persoonallinen. Tarpeet on erilaisia, ja ymmärrän hyvin nelikkoporukkaakin.
skissa05
Viestit: 120
Liittynyt: To Joulu 09, 2010 10:56 pm
Paikkakunta: PK-seutu

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja skissa05 »

L'aglio kirjoitti: Su Tammi 09, 2022 2:15 pm
Aero kirjoitti: Ma Tammi 03, 2022 11:15 pm tuli ostettua iCarSoft -väpytin ja sehän osaa kertao näistä kaikkea kivaa
Minkä mallisen väpyttimen hankit? Itselläkin alkaisi olla tarpeen, kun takajarrupalat pitää jossain kohtaa vaihtaa, ja sähköisen käsijarrun vapauttaminen ei taida muulla konstilla oikein onnistua. Saattaisihan laitteella olla muutakin käyttöä.
Onnistuu muuten ilmankin softatyökaluja, ainakin 2016 mallisessa:

Activation
This procedure allows the parking brake to be released when removing and installing new rear brake pads or brake discs.

Press and hold the parking brake switch in the release position.
Wait one second.
Press and hold the accelerator pedal in the wide open throttle position.
Wait one second.
Set the ignition OFF and back ON immediately.
CAUTION:
Make sure that the ignition remains ON until the operation is fully completed, otherwise U3000 48 diagnostic trouble code (DTC) will be logged in the anti-lock brake system (ABS) control module. In order to clear this DTC, run the vehicle reset application on Jaguar approved diagnostic equipment and at the end of the application choose Yes to clear all DTCs.
NOTES:
An audible noise will be heard to confirm that the parking brake has been released in service mode.
The service mode is active when the message is displayed on the instrument cluster (IC) Park brake in maintenance mode and the actuators on the calipers are no longer moving.
Release the accelerator pedal and release the parking brake switch to the neutral position.

Deactivation
CAUTION:

This procedure requires the vehicle in the Park or Neutral position, with the ignition turned ON (the engine must be OFF) and the parking brake system in service mode.

Pull and hold the parking brake switch in the apply position.
Wait one second.
Press and hold the accelerator pedal in the wide open throttle position.
Wait one second.
Set the ignition OFF and back ON immediately.
CAUTION:

Make sure that the ignition remains ON until the operation is fully completed, otherwise U3000 48 diagnostic trouble code (DTC) will be logged in the anti-lock brake system (ABS) control module. In order to clear this DTC, run the vehicle reset application on Jaguar approved diagnostic equipment and at the end of the application choose Yes to clear all DTCs.
NOTES:

An audible noise will be heard to confirm that the parking brake has been released from the service mode

The parking brake is fully released from service mode when the calipers finish actuating and return to the normal released position, and the message is no longer displayed.
Release the accelerator pedal and release the parking brake switch to the neutral position.
-----
XF-DS -10
XE 2.0d -16
ex.S-type 2.7D -05
Aero
Viestit: 116
Liittynyt: To Tammi 03, 2013 9:42 pm
Paikkakunta: Janakkala

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Aero »

Kun tulee talvi, tulee myös lunta ja pakkasta. Kun tulee lunta ja pakkasta, tulee myös jää- ja peltoratoja, joilla voi pitää hauskaa. Niihän se oli tuo naapurikin kolaillut pellollensa reittiä ja kutsui tänään sitä tahkoamaan. Nooo, enstennähän mää herätin tallista veekasin, koska lukkoperäinen takaveto on radalla hauska, vaikkei olekaan ultimaattisen nopea. Tuli sillä erinäisiä kierroksia tahkottua, mutta kun hämärä alkoi hiipimään, niin se pirulainen ryhtyi silmäpuoleksi (vieressä avgovaimon talvikäyttis):
Kuva

Kun urheiluautosta näkyvyys heikkeni, köröttelin vaivihkaa kotiin ja vaihdoin kalustoa. Molemmat omat nelivetolelut on telakalla, joten rohkeasti Jagge tulille ja matkaan - ja se on oikein, koska käyttöautohan on se, joka pitää hallita tien päällä tilanteessa kuin tilanteessa.

Kyllä se vaan pehmeäsalkkuinen dieselikin menee komeesti. Jengi oli silmät ymmyrkäisinä kun kuuli että mulla on kitkarenkaat alla :lol:. XE:stä saa näköjään kaikki ajonestot pois, yhtään ei ähise vastaan kun lyödään kaasulla pitkää luisua sisäkaaretta nuollen 8). Jarruilla toteutettava torque vectoring taitaa jäädä päälle, siinä määrin komeesti tuo hyökkää mutkasta jatkoon kun vaan antaa happea. Ja sitten kun meinaa pöperökohtaan meno pysähtyä, niin ESP hyppää takaisin päälle - ihan jees, kun ei missään kohtaa häiritsevästi hypännyt päälle.

Perä kerää lunta aika hyvin, takavalot näkyy kyllä ihmeen pitkään lumipeitteestä läpi. Kotipihaan tullessa putsasin perästä valot ja kilven ja heitin kasan lunta pois myös pakkikameran edestä. Komeet lumiraamit jäi silti kameraan, kun peruuttelin parkkiin:
Kuva
Ferrari 348 TB '90 // TVR 350i DHC '86 // Triumph Daytona 955i '06 // Alfa Romeo 33 P4 '91 // Alfa Romeo 159 3.2 Q4 '06 & '08 // FJDC #2244
Aero
Viestit: 116
Liittynyt: To Tammi 03, 2013 9:42 pm
Paikkakunta: Janakkala

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Aero »

Dodi. Kolmesti tahkottu jäärataa Jaguarilla tänä talvena ja voi jösses, että on hieno laite.

+Hauska-napilla saa ajonestot pois päältä, mutta jarruilla toteutettava torque vectoring tuntuu jäävän päälle, sen verran nätisti tämä on ohjastettavissa täydessä luistossakin, kaikkien kulmien jauhaessa tyhjää.
+Tiesin, että aski on teknisesti hieno, mutta kyllä se silti pistää raapimaan takaraivoa, kun leveää linjaa ajaessa pystyy pykältämään isommalle ilman että luistokulma muuttuu. Kakkoselta voima piisaa neloselle asti, vitosella pikkudieselistä alkaa jo puhti loppua.

Ostaessani Jaguarin tiesin, että ostan hienon auton, mutta ajan saatessa on myös selvinnyt, että kuinka hyvän auton ostin. Tää menee kuin ihmisen ajatus niin matkalaukassa, mutkapätkällä kuin jääradallakin. Heti tipahtaa omasta iästä 20v pois kun pääsee jäälle ja hauskuus alkaa :lol:

Suomen Urheiluautoilijoiden ja Club Alfa Romeo Finlandin yhteiseen talvitapahtumaan meinasin lähteä TVR:llä, koska se sopii paremmin urheiluautokerhon henkeen, mutta päädyin lähtemään Jaguarilla, koska se on jäällä aivan järjettömän hauska. Aaltosen Sami oli kuvaamassa, tuossa pari osumaa, kun menovaihe on päällä:
Kuva
Kartturi näyttää sormella kohdesuuntaa "tonnepäin"

Kuva
Eturenkaiden asento ja Motion Blur kertoo, että kulkusuunta ei ole kohti auton ja kuvaajan välissä olevaa lumihankea, vaan tiukasti radan suuntainen

Kuva
Jaksaa jaksaa! Tästäkään ei päästy penkkaan vaan pitkällä luistolla jatkamaan

Aivan jäätävän hauskaa ja auto toimii käsittämättömän hienosti. Sen verran täytyy saksalaista asiantuntijuutta kunnioittaa, että Röhrl oli aivan oikeassa todetessaan, että kun kunnolla ajetaan, roiskeet ja kärpäset kerätään sivuikkunasta. Samin tapahtumakuvat ovat tuolla, jos joku haluaa kuikuilla lisää: https://samiaal.kuvat.fi/kuvat/AUTOTAPA ... 4IV%C3%84/
Ferrari 348 TB '90 // TVR 350i DHC '86 // Triumph Daytona 955i '06 // Alfa Romeo 33 P4 '91 // Alfa Romeo 159 3.2 Q4 '06 & '08 // FJDC #2244
ukkometso
Viestit: 67
Liittynyt: To Joulu 31, 2020 5:06 pm

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja ukkometso »

Hyvän kuuloista menoa kyllä. Mikäs tämä "silmäpuoli" auto on? Vähän enemmän erikoinen tapaus vissiin. Onko tuosta enemmän kuvia ja lisätietoja tekniikasta?
Aero
Viestit: 116
Liittynyt: To Tammi 03, 2013 9:42 pm
Paikkakunta: Janakkala

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Aero »

Silmäpuoli on ensimmäinen brittikulkineeni ja avoautoni ikinä, Blackpoolin helmi, TVR 350i DHC vuodelta 1986. Kuskeineen n. 1200kg, aika tarkkaan 300kg/kulma, eli melko tasapainoinen laitos. Takaveto, lukkoperä (perä ja osa taka-akseliston rakenteesta on muuten aika suoraan XJS:stä) ja 3,5-litrainen, Rover-sukuinen V8 sekä kohtuullisen raaka alusta tekee ajamisesta raskasta mutta hauskaa.

Hain Briteistä maaliskuussa 2011, oli Suomen 9. TVR kilvissä (ainakin samaan aikaan - huhu kertoo että yksi olisi viety täältä poiskin joskus) ja vissiin ensimmäinen malliansa. On niitä nyt jo 3, joten enää ei voi harvinaisuudesta puhua :lol:

Onhan tuolla Britit Kohtaa -tapahtumissa muutamaan kertaan tullut pyörähdettyä, niin on sen joku täältä saattanut nähdäkin. Joku parikymmentätuhatta mailia olen tainnut sillä jo huristella vuosien saatossa. Julkista päiväkirjaa ei ole (eikä kauheasti vähemmänkään julkista), joten sellaista en voi tähän linkata. Livenä voin toki autoa esitellä, jos kiinnostaa. Eilen neppasin pois liikennekäytöstä kevään ajaksi, kesällä taas ajoon.

Ostoreissulta 2011, Lidl:n parkkiksella Briteissä:
Kuva

Viikkarin ruumassa:
Kuva

Nordkappin parkkiksella:
Kuva

Nyt kun kalustoon päästiin, niin esitellään vähän tätäkin. Heti perään TVR:n jälkeen eli toukokuussa 2014 ostin nimittäin toisen brittikulkineeni. Tämä löytyi vähän lähempää ja tuli haettua Espoosta (taustalla silloinen käyttö-Alfa) ihastuttuani malliin Brtit Kohtaa -tapahtumassa Fiskarsissa 2012:
Kuva

Tuolla ne on brittisportit tallissa vierekkäin kesää odottelemassa. Otsikon Jaguar onkin sitten se kolmas britti, eli yhtään brittiläistä en ole vielä koskaan myynyt.
Ferrari 348 TB '90 // TVR 350i DHC '86 // Triumph Daytona 955i '06 // Alfa Romeo 33 P4 '91 // Alfa Romeo 159 3.2 Q4 '06 & '08 // FJDC #2244
Avatar
Jykkepoika
Viestit: 863
Liittynyt: Su Heinä 13, 2008 9:14 pm
Paikkakunta: Järvenpää

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Jykkepoika »

Onhan tuolla Britit Kohtaa -tapahtumissa muutamaan kertaan tullut pyörähdettyä, niin on sen joku täältä saattanut nähdäkin
Jepjep, ekan kerran muistaakseni bongasin TVR:n Paippisten moottorikahvilan "alkuperäisessä" aamiaistapahtumassa kesällä 2011 kun hankinta oli melko tuore. Pellin alle kurkittiin ja laitosta ihailtiin kahvinjuonnin lomassa. Jaggekuumekkin taisi olla jäsen Aerolla hieman koholla jo silloin..
Jykkepoika

Jaguar XKR-R convertible
Mini Cooper Electric Maximise
Aero
Viestit: 116
Liittynyt: To Tammi 03, 2013 9:42 pm
Paikkakunta: Janakkala

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Aero »

Juu, Jaguar on ensimmäinen brittiauto joka on alkanut kiinnostamaan - XJ, luonnollisesti V12 -moottorilla, on auto, joka joskus aikoinaan sai pientä brittikiinnostusta aikaan. Tuo brittikiinnostus taasen on syy siihen, että avoautoa katsellessa aloin katsella brittiläisiä avoja, joten oikeastaan TVR-ostoskin on pidemmän päälle Jaguarin syytä.
Ferrari 348 TB '90 // TVR 350i DHC '86 // Triumph Daytona 955i '06 // Alfa Romeo 33 P4 '91 // Alfa Romeo 159 3.2 Q4 '06 & '08 // FJDC #2244
Aero
Viestit: 116
Liittynyt: To Tammi 03, 2013 9:42 pm
Paikkakunta: Janakkala

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Aero »

Kevät tuli, lumi suli, Talvirenkaat alkoi tuntua Jaguarin alla vähän turhakkeelta, joten vaihdoin keskiviikkona TVR:n alle kesäpyörät ja ajoin sen tallista ulos, jotta sain Jaguarin sisään. Torstaina töiden jälkeen, alloittaen vasemmalta takaa ja vastapäivään kiertäen vaihdoin alle kesäkiekot, suorittaen samalla kevyen jarruhuollon - uudet palat ja levyt joka kulmaan, sekä kulumisanturit oikealle taakse ja vasemmalle eteen.

Paikalleen meni siis vihdoin nuo aiemmin mainitut Brembot, eikä sillai varsinaisesti yhtään liian aikaisin, kun orggispaloissa oli vajaa milli pintaa. Tosi tasaisesti kyllä kuluneet, ei ole jarrut yhtään jumitelleet. Etulevyt oli kyllä vahvasti naimisissa navan kanssa kumpikin, mutta lähti ne erilleen kun tarpeeksi kosiskeli. Muutenkin täytyy myöntää saksalaisten eduksi, että Bemareissa oli kyllä huoltamisen ilo paremmin läsnä - kuka piru suunnittelee kulumisanturin johtoliitoksen kytkettäväksi peräkotelon puolelta auton alta, eikä pyöränkotelosta? No, sai sen sieltäkin vaihdettua - ja tällä kuitenkin ajetaan enempi kuin huolletaan, niin se ajamisen ilo on merkittävämpi.

Kuvia ei tullut otettua kun ei jarruhuollossa ja renkaanvaihdossa mitään ihmeellistä ole ja autokin on likainen, pitäsi pestä.

Webaston paloilmapuhallin pitäisi vaihtaa, se sanoi talvemmalla sopimuksensa tyystin irti ujellettuaan ensin kotvasen.

N. 120500km: kesärenkaat alle, samalla jarruhuolto Brembon levyillä ja paloilla sekä edullisilla kulumisantureilla
Ferrari 348 TB '90 // TVR 350i DHC '86 // Triumph Daytona 955i '06 // Alfa Romeo 33 P4 '91 // Alfa Romeo 159 3.2 Q4 '06 & '08 // FJDC #2244
Aero
Viestit: 116
Liittynyt: To Tammi 03, 2013 9:42 pm
Paikkakunta: Janakkala

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Aero »

Käyttisjaggeilu loppui tällä kertaa yllättävänkin lyhyeen. Ei sillä että Jaguarissa olisi ollut mitään vikaa, mutta ajot on edelleen niin vähissä, että surettaa sielua katsella tämän luokan auton arvonalenemaa. Sadekelit voi ajaa jollain halvemmalla ja hyvät kelit jollain vieläkin hauskemmalla.

Halvemman virkaa saa toistaiseksi toimittaa emännän talviauto :mrgreen: , Jaguariakin hauskemmaksi valikoitui italialainen tulisielu, jonka arvo ei enää laske:
Kuva
Ferrari 348 TB '90 // TVR 350i DHC '86 // Triumph Daytona 955i '06 // Alfa Romeo 33 P4 '91 // Alfa Romeo 159 3.2 Q4 '06 & '08 // FJDC #2244
Vauxi
Viestit: 586
Liittynyt: Su Maalis 11, 2018 2:38 pm

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Vauxi »

Oijoi 8) Ilmankos eräs mehusteli tuomottisella tässä eräs ilta. :lol:
XJR -00.
L'aglio
Viestit: 5
Liittynyt: Ma Tammi 21, 2019 7:35 pm

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja L'aglio »

Hieno hankinta!

Onhan tuosta enemmän iloa kuin käyttöjaggesta!
Aero
Viestit: 116
Liittynyt: To Tammi 03, 2013 9:42 pm
Paikkakunta: Janakkala

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Aero »

Kyl, italiatar on ihana. Toki myös hivenen temperamenttinen, mutta ihana. Tuollaista tuli kuolattua 11 vuotta ja nyt se on vihdoin omassa tallissa.

Takaisin Jaguariin. Varoitus ehkä hieman puisevasta jatkosta...
Aero kirjoitti: Ma Tammi 03, 2022 11:15 pm Mutta, liike on tosiaan sitä mieltä, että grilli on toiminut auton mennessä heille. Jos syypää on liitin, niin se saattaapi pätkiä penkkiä siirrellessä ja siksi olla nyt mykkä. Lämmityselementti harvemmin tuollaisista asioista alkaa pätkiä sen enempää kuin käytön puutteestakaan (yleensähän ne palaa poikki tai ottaa itteensä kun polvella annetaan pistekuormaa penkkiin). Liitin olisi siis looginen syypää, olettaen että liike puhuu totta.
Nyt voidaan palata tähänkin. Liike otti tosiaan suoraan kannan, että tämä ei heille kuulu millään tapaa ja että 6-vuotiaassa autossa ei kuljettajan persgrillin kuulu toimia, vaikka sitä vallan ilmoituksessa mainostetaan ja totesi, että he eivät aiheesta keskustele, vaan noudattavat vasta kuluttajariitalautakunnan päätöstä. Tässä kohtaa hiljenin aiheesta foorumilla, koska koin järkevämmäksi keskittää kaiken informaation viralliseen putkeen.
Etelä-Suomen Autotalo 3.1.2022 kirjoitti: Istuinlämmittimien rikkoutumiset ovat auton normaalia vikaantumista ja
niiden korjaaminen toki kuuluu auton omistaja kustannuksiin.

Myynti-ilmoitusta laatiessamme nimenomaan tarkistamme niiden varusteiden
toimivuuden, jotka myynti-ilmoituksessa mainitsemme. Niin tässäkin
tapauksessa.

Myyjän virhevastuu tulee kysymykseen tapauksissa, joissa vika on ollut tai
voidaan olettaa olleen piilevänä tai jos joku auton pääkomponenteista ei
kestä sille oletettua aikaa.

Olisi harmittavaa, jos teille ostajana jäisi käsitys, että tässä ei
toimittaisi kuluttajasuojan mukaisesti. Tämän vuoksi suosittelen, että
teette asiasta kuluttajavalituksen kuluttajaviranomaiselle ja pyydätte
sielä ratkaisuehdotusta asiaan.

Toimimme sitten kyseisen ratkaisuehdotuksen mukaisesti.
Tästähän se riemu repeää. Sen enempää tuon firman kuin minunkaan talous ei ole kiinni n. 100€ maksavasta lämmitysvastuksesta, mutta asenne vituttaa, joten ei muuta kuin homma suoraan ns. yläkierteelle. Liike ehdottaa heti kättelyssä kuluttajariitalautakuntaa, mutta KRL:n omissa ehdoissa on vaatimus, että ensin pitää olla yhteydessä kuluttajaneuvojaan, tai tapaus saattaa jäädä käsittelemättä. Ovelaa, josko tällä saisi ajatettua miinaan. Ei saa minua, joten juttelin ensin kuluttajaneuvojan kanssa ja ammuin tapauksen KRL:lle vasta tuon jälkeen, 11.1.2022.

12.1.2022 liike vastasi myös KRL:n portaaliin että ei tämä heille kuulu, aika samoja sanamuotoja käyttäen. Minä vaadin ehjää persgrilliä enkä rahaa, mutta KRL vaatii vaatimuksen euromääräisenä, joten ei muuta kuin ottamaan yhteyttä uskottaviin korjaamoihin kustannusten selvittämiseksi. Valitsemistani korjaamosita yksi vastasi sähköpostiin (Sports Car Center Ala-Tikkurilassa) ja lähdin sieltä hakemaan kustannustietoa. SCC tutki auton 3.2.2022 todeten istuinlämmittimen vastuksen vialliseksi. Tutkimuksen hinnaksi tuli 104 euroa ja korjauksen kustannusarvioksi 320,68€, joten kirjasin euromääräiseksi vaatimuksekseni 424,68€. Sports Car Center korjasi auton 1.3.2022.

13.5.2022 KRL sai päätöksensä tehtyä ja suositti autoliikettä maksamaan minulle korvausta 250€. Autoliike oli 3.1.2022 luvannut toimia suosituksen mukaisesti. 13.5. oli perjantai, joten maanantaina 16.5. lähestyin autoliikettä ilmoittaen tilinumeroni ja annoin maksuaikaa 2 viikkoa eli ilmoitin odottavani suoritusta 30.5.2022 mennessä.

Liike ilmoitti odottavansa päätöstä vielä paperipostilla, minä ilmoitin että oletan sen saapuvan 25.5. mennessä heille ja että odotan yhä suoritusta 30.5.2022 mennessä. Annoin vielä sen verran siimaa, että pyysin ilmoittamaan mikäli paperiposti ei saavu tuohon mennessä.

Tarkistin tilin 30.5.2022 illalla, ei näkynyt rahaa eikä näkynyt minkäänlaista viestiä, joten laitoin kysymyksen, että maksavatko 31.5. vai otanko yhteyden lakimieheen. Tässä vaiheessa tarkistin vielä oikeaksi muistikuvani, että Autoliiton jäsenille on tarjolla veloituksetonta lainoppinutta neuvontaa: https://autoliitto.fi/jasenedut/autolii ... n-neuvonta - tuonnehan siis meinasin soitella. Tämä viesti kuitenkin puri ja tänään 1.6. tuli sähköposti, jossa kaikki nikottelu oli ohi:
Etelä-Suomen Autotalo 1.6.2022 kirjoitti: Hei,

maksu on suoritettu eilen 31.5. Näkynee tililläsi kahden pankkipäivän
kuluessa.

Mukavaa kesää!
Pankkitekniikka on harpannut vähän eteenpäin ja tuo 2 pankkipäivän viive alkaa olla historiaa ja rahat tosiaan näkyvät tilillä, joten tämän saagan voi kuitata päättyneeksi. Kohteliaana kuluttajana vahvistin liikkeelle saaneeni maksusuorituksen.

Loppukaneettina voidaan kuitenkin todeta, että jos liike olisi tarjoutunut maksamaan varaosat tai puolet, olisi heille tullut kustannuksia 100-210€ ja se olisi kelvannut minulle. Tämän tyyppisen sovittelulähestymisen sijasta ottivat kuitenkin jyrkän linjan, jolla varmistivat korkeammat kustannukset, enemmän kulutettua työaikaa sekä sen, ettei sama asiakas enää koskaan palaa maksavassa roolissa.

Mainittakoon myös, että Sports Car Center Ala-Tikkurilassa hoiti roolinsa täydellisen asiallisesti. Ainoa pienikään hikka SCC:llä oli ilmeisesti korona-aallosta johtuneet sairaspoissaolot ja niistä johtunut korjausajan siirto, mutta tästä oltiin asiallisesti etukäteen yhteydessä, sitä pahoiteltiin kovasti ja hyvitettiinkin vielä asiallisesti. Nimistä jäi mieleen työnjohtaja Joona Murtolehto, jolle minulta asiakaspalvelusta täysi kymppi.
Ferrari 348 TB '90 // TVR 350i DHC '86 // Triumph Daytona 955i '06 // Alfa Romeo 33 P4 '91 // Alfa Romeo 159 3.2 Q4 '06 & '08 // FJDC #2244
Avatar
Jaguaristi
Viestit: 112
Liittynyt: Ke Huhti 06, 2005 5:17 pm
Paikkakunta: Vantaa

Re: Jaguar XE 20d AWD 2016 ylläpitopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Jaguaristi »

Näyttäisi olevan vielä saatavilla tämä herkku:

https://www.nettiauto.com/jaguar/xe/12871990
Jaguar racing

X-type 2.0D "Ghost Silver" '07
Vastaa Viestiin