Jaguar Kissat

Home
Toimintaa
Kuvasatoa
Jaguarmallit
Jaguartauluja
Pienoismallit
Jaguar Kissat
Kissataidetta
Kumppanit
Kirjallisuus
Linkit
Tori
Vinkit
Foorumi

 

This HJK - Jaguar CC's Cats homepage was last updated on 02/19/15.

 

Jaguar on kiehtovan kaunis eläin ja myös sen johdosta uhanalainen. Myös Jaguar Cars tukee Jaguaarin suojelua. JaguarLady määrittelee:

Jaguaarin tieteellinen nimi "Panthera Onca" voidaan suomentaa tarkoittamaan "metsästäjää", "ansaa" tai "piikkiä". Tämä nimi viittaa jaguaarin toisaalta salamyhkäisyyteen ja viekkauteen sekä toisaalta petoeläimen suunnattomiin raatelukynsiin.

Jaguaari on nykyisin erittäin harvinainen iso lähes 2-metrinen keltaturkkinen ja mustatäpläinen tai mutaation seuraksena (sama "geenivirhe" muuten aiheuttaa ihmisellä vihreät silmät) kokomusta (mustallakin jaguaarilla on täplät!) kissaeläin.

Jaguaari sekoitetaan usein leopardiin, mutta jaguaarilla on isompi ja raskastekoisempi pää, lyhyempi häntä ja sen usein pitkänomaisissa täplissä on pari tummempaa kohtaa. Jaguaarin väri saattaa vaihdella kellanharmaan ja ruskean eri sävyistä täysin mustiin yksilöihin.

Yli vuosituhannen ajan jaguaarit olivat eri intiaaniheimojen, esim Mayojen, Inkojen ja Guarani-intiaanien "toteemieläimiä". Mayat uskoivat jaguaarin pilkullisen nahan symboloivan yötaivasta. Azteekit syöttivät ihmisuhriensa sydämet näille kissaeläimille. Amazonian intiaaniheimot uskoivat jaguaarin välkähtelevien silmien olevan ikkuna henkimaailmaan. 

Maamme ainoassa Jaguar-lehdessä, Jaguar - Uutisissa julkaistiin numerossa 2/1989 kaksi hienoa Seppo Suomensyrjän aihetta käsittelevää artikkelia; Jaguarin Lapset ja Intiaanien Jaguartaide.


Jaguaari haukottelee Kissan nenu Enkö olekin söpö? Suuremmalla suulla
Jaguar yawning picture
Jaguaari puussa Jaguaari maassa Jaguaari lampsii Jaguaari vahtii
 

horizontal rule

Yhteystiedot kotisivulla!

Home
Toimintaa
Kuvasatoa
Jaguarmallit
Jaguartauluja
Pienoismallit
Jaguar Kissat
Kissataidetta
Kumppanit
Kirjallisuus
Linkit
Tori
Vinkit
Foorumi

Copyright © 2015 HJK - Hollolan Jaguar Klubi